Statoil legger inn bud på alle aksjer i North American Oil Sands Corporation (NAOSC ) til en pris på 20 kanadiske dollar per aksje.

Verdien av transaksjonen er på om lag 12 milliarder norske kroner.

 Storeierne selger
Styret i NAOSC har enstemmig godkjent avtalen og anbefalt sine aksjonærer å akseptere tilbudet.

NAOSCs tre største aksjonærer har inngått avtaler med Statoil om å selge sine aksjer. Disse tre representerer om lag 69 prosent av aksjene i NAOSC.

- Oppkjøpet er strategisk viktig, det støtter opp under vår globale vekststrategi og øker Statoils langsiktige reservegrunnlag, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund.

- Vi vil bruke vår erf#229 med å utvinne ressurser på en bærekraftig måte gjennom å anvende teknologiske løsninger som sikrer minimal miljøpåvirkning, sier Lund.

Statoil-aksjen faller 1,17 prosent til 168,75 kroner.

Les analytikernes dom her:

- Velkommen til Saudi-Canadia

- Viktig for Statoils vekst

2,2 milliarder fat
Utvinnbare reserver i oljesandlisensene som Statoil nå overtar, antas å være på om lag 2,2 milliarder fat olje.

Statoil mener at ved å ta i bruk selskapets brede teknologiske erf#229 utviklet gjennom 30 år på norsk sokkel er det muligheter for å kunne øke de utvinnbare reservene ytterligere.

Les: Avhengig av høy oljepris

200.000 fat om dagen
- Et prosjekt for tidligproduksjon, Leismer demonstrasjonsprosjekt, er til godkjenning hos myndighetene. Prosjektet vil ha en kapasitet på 10.000 fat tungolje per dag når produksjonen forventes å starte i slutten av 2009/begynnelsen av 2010. Den første fasen av det kommersielle prosjektet, Kai Kos Dehseh, er planlagt å komme i produksjon i 2011, med en gradvis oppbygging av produksjonen til 100.000 fat per dag i midten av neste tiår. En platåproduksjon på mer enn 200.000 fat per dag forventes å bli nådd mot slutten av neste tiår.

NAOSC ble grunnlagt i 2001 og er lokalisert i Calgary. Selskapet er operatør for oljesandlisenser i et 1110 kvadratkilometer stort område i regionen Athabasca, nordøst for byen Edmonton i delstaten Alberta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.