CO2-injisering skulle gi gamle oljefelt nytt liv ved å øke trykket, og dermed gjøre det mulig å ta ut mer av den gjenværende oljen. Pilotprosjektet på Draugen ga ikke så store ekstravolumer at det regnes som vellykket.

Prosjektet var en "mulighetsstudie" i regi av Statoil og Shell i samarbeid.

- Dette var en studie fordi det aldri er brukt CO2-injisering for økt oljeutvinning offshore før, sier informasjonsansvarlig i Statoil Anders Ystad til DN Energi.

- Teknisk mulig
Teknikken er brukt med større hell i land-prosjekter i USA. Der er det langt billigere å bore og reservoaet kan pepres med en rekke CO2-injiseringsbrønner.

- Vi har fått inn de endelige tallene for dette forsøket nå. Det er skuffende for Statoil og Shell at effekten er så lav, men CO2-injisering er svært krevende både teknisk og kommersielt, sier Ystad.

Konklusjonen er at injisering er teknisk mulig, men ikke kommersielt gjennomførbart.

Ystad understreker imidlertid at det foregår en kvalifisering av renseteknikk for CO2. Dette prosjektet blir avsluttet i høst.

- Dette er viktig teknologisk utviklingsarbeid som pågår på gass-senteret i Risavika i Stavanger akkurat nå, sier han.

Omlag 400 millioner kroner er brukt i prosjektet frem til nå.

Prosjektleder Thorbjørn Nyland i Norske Shell sier i en kommentar til NTB at verdikjedeprosjektet naturligvis blir dyrere og tyngre å løfte når det ikke blir noe bidrag gjennom en gevinst ved økt oljeutvinning.

Enoksen er skuffet
CO2-injisering er ett av mange tekniske initiativ for å forlenge det norske oljeeventyret. De skuffende forsøksresultatene får dermed konsekvenser for langt flere enn Statoil.

- Dette er en stor skuffelse, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) til Adresseavisen.

– Dessverre er dette enda et prosjekt som viser seg å ikke gi de resultatene som vi håpet på, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.