Da Statoilhydro-fusjonen ble kjent var det mange som spekulerte på om Statoil ønsket å få "stat" ut av navnet fordi det ga dårlige assiosiasjoner til de kommersielle og i dag største aktørene i oljebransjen, som for eksempel ExxonMobil, ConocoPhillips, Total og BP.

På torsdagens ekstraordinære generalforsamling antydet Helge Lund at det ikke nødvendigvis er disse selskapene StatoilHydro skal konsentrere seg om å tekke i fremtiden.

Relasjonsbygging
- Vi tror alliansemulighetene med andre nasjonale oljeselskaper blir styrket av fusjonen, sa Helge Lund, og vektla det som noe positivt at StatoilHydro blir oppfattet som et nasjonalt selskap.

Lund omtalte StatoilHydro som "på mange måter" et nasjonalt oljeselskap på linje med nasjonale oljeselskaper i Kina, Brasil, Venezuela, Mexico og Russland.

- Vi jobber med å skape gode relasjoner til nasjonale oljeselskaper i disse landene, sier Lund.

- Kontrollerer oljen
Men Hugo Chaves og Vladimir Putin er ikke i seg selv storste forbilder for flertallet av norske aksjonærer. Lund skyndtet seg også å forklare gruppen av aksjonærer i salen hvorfor dette er så viktig.

- Og da skal jeg gjøre dere oppmerksom på, dere som ikke har fått det med dere, at 90 prosent av verdens gjenværende oljereserver kontrolleres i dag av nasjonale olje- og gass-selskaper.

- Dette er også et perspektiv ved denne fusjonen, fastslo Lund.

Synliggjør kompetanse
Han understreket at Hydro og Statoil til nå har kjempet, tildels hardt, mot hverandre for å få disse internasjonale posisjonene.

- Jeg tror det er bedre for aksjonærene at vi går sammen om dette. Når vi samler oss og forener kreftene tror jeg den teknologisk kompetansen vil fremstå enda mer attraktiv, og differensiere oss fra de andre selskapene, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.