Verden står foran en skvis i oljetilbudet innen fem år som vil presse prisene opp til nivåer vi ikke tidligere har sett og øke vestens avhengighet av Opec, advarer det internasjonale energibyrået IEA i den engelske avisen Financial Times tirsdag.

- Hvis vi kommer til et punkt der tilbudet ikke strekker til, er eneste måte å nå en balanse i markedet høyere priser og kutt i etterspørselen, sier Lawrence Eagles, leder for IEAs oljemarkedsavdeling til Financial Times.

Tidenes sterkeste advarsel
Oljeprisen nærmer seg nå fjorårets rekord på 78 dollar fatet.

I går kom rapporten fra IEA de der de nedjusterer forventningene til norsk oljeproduksjon.

Les mer: Jekker ned Norge

Dette er den sterkeste advarselen IEA har kommer med, og det mest pessimistiske synet på verdens oljeressurser. Byrået skriver: ”For olje ser det ekstremt knapt ut om rundt fem år & og det er tegn til at at markedet for naturgass blir enda knappere ved tiårets slutt”

Og det er ikke bare Nordsjøen som er gjenstand for lavere forventninger. Byrået mener produksjonen faller fortere enn ventet også i Mexico. I tillegg trekker ekspertene frem det faktum at det er store forsinkelser på prosjekter i Russland.

Etterspørselen øker mer
Avhengigheten av at Opec plusser på sin produksjon, øker raskt. I rene ord: Produksjonen i ikke-Opec-land øker rundt en prosent per år, mens etterspørselen øker med mer enn dobbelt så mye.

IEA anslår årlig vekst i forbruket til å være 2,2 prosent, mot tidligere anslag på 2 prosent. Dermed når vi 98,5 millioner fat olje daglig i 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.