En telefonsamtale mellom presidentene Vladimir Putin og Nicolas Sarkozy var alt som skulle til: Det russiske statskontrollerte selskapet Gazprom valgte Total som sin første partner til utbyggingen av det gigantiske gassfeltet Shtokman i Barentshavet, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: - Total blir Shtokman-partner

Statoil uttalte i går til DN Energi at de fortsatt er i samtaler med Gazprom. Gazprom bekreftet dette overfor DN igår ettermiddag, og sier at det fortsatt er god sjanse for norsk deltagelse på Shtokman.

Nå håper nordmennene å få de resterende 24 prosentene, men meldingen om at Total igår godtok russernes knallharde betingelser snur ifølge DN på dramatisk måte om på hele forhandlingssituasjonen.

Forhandler intenst
-Vi er i intense forhandlinger med Norsk Hydro og Statoil, sier Denis Ignatjev, informasjonsdirektør for internasjonale forhold i Gazprom. Han bekrefter at Gazproms ønske om å likevel få inn internasjonale partnere skyldes deling av risiko og tilgang til arktisk undervannsteknologi.

Når det gjelder flere detaljer i forhandlingene henviser han til pressekonferansen Gazprom skal ha i dag i forbindelse med undertegningen av avtalen med Total.

Take it or leave it
Én sentral norsk aktør med kjennskap til prosessen, betegner det slik overfor Dagens Næringsliv:

- Det er fait accompli.

Med andre ord: Nå må StatoilHydro godta de samme tøffe betingelsene som franske Total har akseptert, ellers blir det ikke noe russisk eventyr.

Igår hadde ennå ikke de norske forhandlerne full kjennskap til hva Total har gått med på. Total har fredag morgen ennå ikke bekreftet nyheten. Men én ting russerne var helt klare på i pressemeldingen fra Gazprom: Russerne skal ha selv være eiere av hele mengden av hydrokarboner som skal utvinnes .

Uansett tolkes én ting positivt: Etter 18 år med prat, skjer det endelig noe rundt Shtokman, skriver DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.