Det har vært mye rykter og spekulasjoner knyttet til hvilke av de internasjonale olje- og gasselskapene som kanskje kan få være med på utbyggingen av det svært attraktive Shtokman-feltet. Oljeselskaper hele verden rundt har sirklet russiske Gazprom i håp om å få være en av dem som får kloa i en liten andel.

Som svar har Gazprom både shortlistet og delistet ulike selskaper, bygget opp forventninger og sablet dem ned. Både Statoil og Hydro har blitt sett på som hete kandidater til å få lov til å være med på utbyggingen.

Første stikk til Total
Etter at franske Total ble valgt som partner på feltets LNG-prosjekt ble det spekulert i at Statoils muligheter ble begrenset, og Helge Lund hevdet siden at de ikke ønsket å være med på Shtokman for enhver pris.

Les også: - Shtokman er ingen missekonkurranse

Nå skriver imidlertid den russiske avisen Vedomosti torsdag at StatoilHydro kan ligge an til å få en andel på 10 prosent i feltet, ifølge TDN Finans.

Politisk avgjørelse
Avisen viser til ikke-navngitte kilder, som sier at fordelingen et politisk spørsmål, men det har vært klart at det vil være norsk deltakelse helt fra begynnelsen. Dette skyldes blant annet Statoils erf#229 fra lignende forhold.

En utelatelse av amerikanske aktører ville imidlertid legge ytterligere press på forholdet mellom Russland og USA.

Kilden avviser imidlertid ikke andre fordelinger av de siste 24 prosentene av første fase i prosjektet, som har en investeringsramme på 13-15 milliarder dollar. Gazprom tar en avgjørelse rundt fordelingen innen utgangen av september.

Representanter for ConocoPhillips, Hydro og Statoil ønsket ikke å kommentere påstandene, ifølge Vedomosti.

Bare gjetning?
Talsmann Sergei Kupriyanov i Gazprom kaller Vedomostis artikkel "gjetning" og sier at selskapet ikke har satt noen dato for avgjørelse rundt Shtokman-prosjektet.

Det melder Bloomberg News torsdag.

I forrige uke skrev Kommersant at StatoilHydro og ConocoPhillips i oktober vil bli tilbudt lignende betingelser på Shtokman som Total får, men med mindre ledelsesmyndighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.