Fredag uttalte lederen for meglerhuset Kaupthings energiteam, Lars-Henrik Røren at regjeringen taler med to tunger når den på den ene siden sier at klima er det viktigste spørsmålet i vår tid og samtidig mener at olje er helt uproblematisk. Han brukte Statoils oppkjøp av oljesand-prosjekter i Canada som eksempel på noe staten som eier kunne ha hatt et prinsipielt syn på.

Han mener det går an å si nei til prosjekter som åpenbart ikke bidrar til et bedre klima.

Statssekretær Liv Monica Stubholt i Olje- og energidepartementet mener Røren roter med rollene. Hun mener staten er en

forutsigbar eier og bruker Hydros opsjonssak som et eksempel på konflikter staten som eier har løst eksemplarisk. Beslutningen møtte sterk kritikk fordi avtaler som allerede var inngått ble trukket tilbake etter mediepress.

Les hele artikkelen: - Det kommer til å svi

- Driver ikke ad-hoc-styring
- Jeg synes det er overraskende at en så erfaren markedsaktør har så dårlig oversikt over rollene i næringslivet. Man har forskjellige roller som eier, styre og selskapsledelse. Det virker som om han tar til orde for ad-hoc innblanding i kommersielle beslutninger. Det er ikke god eierskapsutøvelse, sier Liv Monica Stubholt (SP).

- Det er viktig for staten å være forutsigbar eier, understreker hun.

Røren uttalte seg om regjeringens generelle satsing på miljø, og at det ikke i det hele tatt kobles til Norges rolle som stor oljeprodusent. Stubholt presiserer at hun kommenterer Rørens kommentarer til oljeesandoppkjøpet til Statoil i april, og at hun ikke hadde oppfattet at Rørens uttalelser var en kritikk av oljeforvaltningen generelt. Hun vil heller ikke kommentere de generelle påstandene når hun blir gjort oppmerksom på dem.

- Det er en kommersiell beslutning, sier hun.

Et vekstproblem
Oljesand-oppkjøpet i Canada var Statoils største investering utenlands så langt, da det skjedde. Oljesand er kontroversielt miljømessig fordi man bruker store mengder både energi og vann for å få ut oljen. Både energiregnskapet og mijløregnskapet ender opp langt dårligere enn konvensjonell olje. Av konvensjonell olje er nordsjøolje blant verdens reneste.

Statoil hadde, som StatoilHydro har i dag, som mål å vokse videre samtidig som oljeproduksjonen i Norge faller. I utlandet er det ukonvensjonelle oljekilder som er lettest å få andeler i nå.

- Man kunne kanskje forvente at staten som største eier hadde tatt stilling til strategiske beslutninger om vekst før selve oppkjøpet skjedde?

- Det staten har interesse av i StatoilHydro er de langsiktige planer. Det er et syn som det er greit å formidle i de rette organer, på den samme måten som andre eiere, sier Stubholt.

Hydrosaken - et godt eksempel
- Det er viktig for oss å være klare eiere. Og det er viktig å være det i forkant av hendelser, ikke kommentere i ettertid, slik det virker som om Røren mener vi skulle, sier statssekretæren.

- La meg gi deg et konkret eksempel. Vi mener at det ikke skal være opsjoner i statlige selskaper. Dette har vi sagt klart fra om og stemt i overenstemmelse med i selskapenes styrer. Det er den typen eierutøvelse staten skal drive, sier hun.

Statens eierskapsutøvelse i Hydro-saken førte til at to utenlandske styremedlemmer trakk seg i protest. Departementet var forhåndsorientert om hvordan avviklingen ville skje, uten at det medførte diskusjon. Først da saken ble kjent i media reagerte staten. Saken ledet til Hydros styreleder Jan Reinås' avgang. Konsernsjef Eivind Reiten sa etterhvert fra seg nær åtte millioner kroner av det han hadde avtale om å få.

Regjeringen ønsket at selskaper der staten var storaksjonær ikke skal tilby opsjonsordninger, og at selskapene som hadde slike avtaler skulle avvikle dem. I juni ble det kjent at Hydro-sjef Eivind Reiten ville få en engangsutbetaling på 28 millioner kroner som følge av at Hydro avviklet sine opsjonsordninger. Totalt ville Hydro-styret gi en kompensasjon på 210 millioner kroner til 35 ledere og nøkkelpersoner i Hydro. Senere ble det rettet ramsalt kritikk mot beløpet som ble gitt som kompensasjon for opsjonsavviklingen.

Les hvordan Dagens Næringslivs lederskribent kommenterte statens håndtering av opsjonsavalene her: <b>Sent, men godt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.