StatoilHydro-aksjen stiger fire prosent etter nyheten om at selskapet endelig har fått bekreftelsen på at de blir deltager på det gigantiske Shtokman-feltet i Russland.

Les også: StatoilHydro er Shtokman-partner

Analytikerne lar imidlertid ikke champagnen flyte riktig ennå. Foreløpig er nemlig de eneste opplysningene StatoilHydro har sluppet gjennom at StatoilHydro får 24 prosent eierandel, og Gazprom og Total 51 og 25 prosent.

Ingen gratis lunsj
Ingenting er gratis, og hvilken pris StatoilHydro må betale kommer til å bli helt avgjørende for om man kan regne seg frem til om dette er en god deal eller ikke.

Russerne ønsker nemlig å sikre seg tilgang til norske ressurser, og det har lenge blitt spekulert i hva StatoilHydro kommer til å bytte bort for å få kloa i Shtokman.

- Det viktigste er å få vite til hvilke betingelser de får. Det har vært mye snakk om at de skal bytte mot en andel i Ormen Lange eller Snøhvit. Man må sette fordelen mot kostnaden og før vi vet det er det vanskelig å vurdere, sier Handelsbanken-analytiker Eric Nasby til DN.no.

Fondsfinans-analytiker Kjetil Bakken støtter opp om Nasbys syn.

- Jeg mener det er grunnlag for at aksjen skal gå, men det er fordi jeg mener at aksjen er verdt betydelig mer enn dagens kurs. Den isolert effekten av Shtokman er vanskelig å vurdere inntil vi ser flere detaljer rundt de økonomiske betingelsene, sier han.

Han stiller spørsmålstegn ved hvor gode betingelsene egentlig er.

- Det ligger langt frem, det har vært stor konkurranse om deltakelsen her, som indikerer at russerne har fått bra betingelser, sier Bakken.

Ingen skjønnhetskonkurranse
På andrekvartalspresentasjonen i juli presiserte StatoilHydro-sjef Helge Lund at StatoilHydro ikke var interessert i Shtokman for enhver pris.

Les også: - Shtokman er ingen missekonkurranse

Han sa da at det er harde kommersielle realiteter som først og fremst er viktig i forhandlingene med Gazprom.

- Med vår teknologi og kompetanse har vi mye å bidra med, og det tror jeg også at Gazprom er enig i. Men dette er ikke bare en skjønnhetskonkurranse. Det dreier seg om harde kommersielle realiteter som begge selskapene må kunne leve med, saLund.

Positivt for produksjonen
Nasby fremhever imidlertid at det er positivt for den fremtidige produksjonen til StatoilHydro at de nå får være med på Shtokman.

- Det er spennende at de har fått en andel på 24 prosent, og dermed nesten et partnerskap med Total. Det er klart at det selvsagt er positivt med tanke på fremtidig produksjonsvekst og StatoilHydros internasjonaliseringsprosess, men det viktigste for aksjekursen er fortsatt betingelsene, sier han.

Det er Bakken helt enig i.

- Men det er selvsagt positivt at StatoilHydro får være med på et slikt prosjekt. Det er et prestisjeprosjekt som bekrefter at StatoilHydro er godt posisjonert geografisk og kompetansemessig for å delta i store utviklinger i arktiske strøk. Sånn sett kan dette gi en positiv snøballeffekt som kan bidra til sterkere vekst i lengre tid fremover for selskapet, sier han.

Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.