- For AS Norge og norsk leverandørindustri er dette veldig gledelig. Selv om leverandørindustrien i mange tilfeller er kommet lenger enn StatoilHydro internasjonalt blir det veldig viktig å ha med StatoilHydro her. Det er få av våre bedrifter som er i Russland, sier Knut Aaneland, ansvarlig for olje og gassbedriftene i bransjeorganisasjonen Norsk Industri.

Han mener dessuten at medlemsbedriftene kan feire seg selv når kontrakten er i boks, for mye av kompetansen som StatoilHydro selger seg inn på ligger egentlig hos underleverandørene.

- Det er ikke bare en gevinst til StatoilHydro, men til den totale kompetanse i norsk olje og gassindutri. Det er den samlede kompetansen som har fått oppgaven, eller fått lov til å kjøpe seg inn med 24 prosent. Jeg tror ikke det er mange som vil være uenige i en slik fremstilling, sier han.

Han vet ikke mer om betingelsene StatoilHydro har fått enn folk flest, men vet at det Shtokman manglet i teamet var offshorekompetanse.

- Total har ikke denne kompetansen. For StatoilHydro er det en umåtelig start på deres internasjonale satsing, sier Aaneland.

- Dere forventer åpenbart å få være med, hva om det ikke skjer?

- Vi vet hvordan Statoil har stått frem i Russland, for vi har vært der sammen med dem. Vi vet at de har fremhevet teknologi som er utviklet av norske underleverandører, sier Aaneland.

Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.