– EU vil aldri stanse Mongstad, sier Piebalgs til NTB.

Han påpeker at den norske regjeringen først i sommer notifiserte prosjektet til EFTAs overvåkingsorgan ESA, og at ESA så langt mener notifikasjonen ikke inneholder tilstrekkelig informasjon til å kunne behandles.

Da NTB spurte ham om saken torsdag, var det ikke vanskelig å merke EU-kommissærens irritasjon over norske beskyldninger fra tidligere i høst om at det er EUs godkjenningsprosess som truer Mongstad-tidsplanen.

– Hvis Norge ikke har levert nok informasjon, så er ikke det vår skyld, sier Piebalgs, som er svært interessert i få på plass nødvendig renseteknologi så fort som mulig.

Hastverk
Avtalen mellom Statoil og staten om CO2-rensing på Mongstad ble inngått 12. oktober i fjor, men det var først 5. juli i år at saken ble sendt til ESA.

Purringen fra ESA om mer og bedre informasjon om prosjektet ligger nå hos olje- og energidepartementet. Et svar fra departementet er ventet i slutten av november.

Regjeringen skal etter planen ta en investeringsbeslutning om testanlegget på Mongstad første kvartal neste år, men kan vanskelig gjøre det hvis ikke det foreligger en ESA-godkjennelse av statsstøtten til prosjektet.

Trenger økt satsing
Piebalgs la sammen med forskningskommissær Janez Potocnik fram en strategiplan torsdag for hvordan EU skal kunne utvikle den teknologien som kreves for blant annet å nå EU-målene om 20 prosents reduksjon av CO2-utslipp innen 2020.

Piebalgs la ikke skjul på at effektiv CO2-rensing og lagring, såkalt CCS, er en nøkkel til å nå målene.

– Hvis vi ikke har CCS-teknologien på plass i bred skala innen 2020, vil vi ikke nå målene. Det vil være umulig, sier Piebalgs.

Både Piebalgs og Potocnik er samtidig bekymret for investeringslysten i den teknologiutviklingen Unionen sårt trenger. Dagens EU-satsing ligger nemlig bare på en firedel av det den gjorde på 80-tallet, til tross for de siste årenes festtaler om miljøsatsing.

Kommisjonen er derfor svært positivt innstilt til det som finnes av satsing, og påpeker samtidig at europeiske myndigheter må gå foran for å få industrien med seg på den nødvendige satsingen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.