Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Ole Magnus Storberget
Ole Magnus Storberget les mer

Tapte første Shtokman-runde

Selskapet som står for fase én av Shtokman-utbyggingen blir registrert i Sveits, mot StatoilHydros vilje, skriver den russiske avisen Kommersant.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sveits er Gazproms førstevalg, mens den russiske gassgigantens partnere StatoilHydro og franske Total ønsker at selskapet Shtokman Development Company skal registreres i Nederland, ifølge den russiske finansavisen.

Shtokman Development Company vil bli registrert som et eget selskap innen 20. desember, ifølge kilder i Gazproms nyhetstjeneste. Da skal også selskapets styringsgruppe være klar.

– Etablering pågår
StatoilHydro ønsker ikke å kommentere datoen for etableringen av Shtokman Development Company. Det norske selskapet vil heller ikke si i hvilket land StatoilHydro helst ser at Shtokman-selskapet registreres.

– Dette er en del av arbeidet hvor vi ikke ønsker å gå i detaljer, sier informasjonssjef for den internasjonale virksomheten i StatoilHydro, Kjersti Tvedt Morstøl, til NTB.

Gazprom har en 51 prosents eierandel i det gigantiske gassfeltet Shtokman i Barentshavet. StatoilHydro har 24 prosent, mens Total eier 25 prosent. Shtokman Development Company er første skritt på den lange veien mot gassproduksjon for de tre selskapene.

– Arbeidet med å etablere selskapet pågår. Derfor har vi ingen ytterligere kommentarer nå, sier Tvedt Morstøl.

–240 milliarder
Gazprom ønsker å registrere Shtokman Development Company, som står for den første fasen av utbyggingen, i Sveits fordi flere andre Gazprom-kontrollerte selskaper er registrert i samme land, opplyser Gazprom-kilder til Kommersant. Rosukrenergo og Nord Sream er blant Gazprom-kontrollerte selskaper i Sveits.

Gazproms ledelse har regnet ut at det totale budsjettet for Shtokman-prosjektet blir på rundt 240 milliarder kroner, men advarer om at beløpet kan bli langt høyere innen 2020, skriver den russiske avisen.

Prosjektet skal iverksettes i tre faser, med en mulig fjerde fase. Gassproduksjonen for hver fase beregnes til 23,5 milliarder kubikkmeter gass i året, skriver Kommersant.

Shtokman Development Company skal i 25 år eie konstruksjonene selskapet bygger og vil få inntekter fra utleie av disse når utvinning og produksjon av gass kommer i gang. (©NTB)

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør