Sammen med væpnet politi troppet nigerianske skattemyndigheter i forrige uke opp på kontorene til StatoilHydro i Lagos for å drive inn et omstridt skattekrav.

Skrev ut sjekker
StatoilHydro valgte å betale ut 800.000 dollar på stedet.

En skattetvist mellom nigerianske skattemyndigheter og StatoilHydro var foranledningen til aksjonen onsdag i forrige uke, skriver Dagens Næringsliv. Skattetvisten startet i 2003.

StatoilHydros Nigeria-sjef Helge Håland sier han kjenner til at andre oljeselskaper har fått stengt kontorene sine i ukevis i lignende situasjoner, og han valgte derfor å betale.

– Jeg syntes det var en bedre løsning. Men vi er ikke enige om skatten. Jeg planlegger møte med myndighetene og har vært i kontakt med vår advokat, sier Håland og fremholder at han ikke oppfattet situasjonen som skummel.

Håndteres lokalt
Ifølge pressetalsperson Kjersti T. Morstøl i StatoilHydros internasjonale avdeling dreier det seg om en uenighet rundt skattesatsen for skatt som er betalt fra 2003 til 2005.

– Beløpet tvisten handler om, er på 800.000 dollar. Det er prosentsatsen som skal betales i forhold til eiendommer og ansatte det er uenighet om, sier Morstøl.

Hun understreker at saken håndteres lokalt, og at StatoilHydro derfor ikke har sett det nødvendig å kontakte norske myndigheter.

Statoil har vært i Nigeria i 15 år, men har ifølge Dagens Næringsliv ikke hatt oljeinntekter i landet så langt. Selskapet venter imidlertid å få inntekter når produksjonen på det store Agbami-feltet starter opp senere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.