Econs Bjørn Brandtzæg har laget en rapport om forretningsklimaet i Nigeria, sammen med kinesiske og nigerianske forskere. Et enormt problem for de internasjonale oljeselskapene som opererer i Nigeria, er opprøret sør i landet, på Nigerdeltaet der mesteparten av nigeriansk olje produseres.

Brandtzæg mener man til en viss grad kan forstå hvorfor befolkningen på Nigerdeltaet gjør opprør.

- Man kan aldri forsvare voldsbruk eller hærverk, slik som skjer der. Men man kan til en viss grad forstå at de reagerer. Det har vært oljeutvinning på deltaet siden 1960-tallet, men befolkningen har ennå ikke sett noe annet enn de negative effektene av oljeutvinning, sier han.

Fattigst av fattige
75 prosent av Nigerias olje kommer fra Nigerdeltaet. Befolkningen på deltaet er rundt 20 millioner. Den ligger under resten av den nigerianske befolkningen på alle viktige velferdsindikatorer som helse og skole. I tillegg er forurensningen enorm.

- For eksempel er det en lege per 150.000 mennesker, mens det i resten av Nigeria er 20 leger per 150.000 mennesker, færre barn kommer seg til skole fordi foreldrene ikke har råd til transport, flere går sultne og den er en kritisk mangel på rent vann, forklarer han.

Og det er denne relative fattigdommen som svir mest:

- Det sies at problemene på deltaet ikke startet før lokale ledere så rikdommen i den nye hovedstaten. Oljepenger er brukt til å bygge opp en ny hovedstad som er slående og moderne, forklarer Brandtzæg.

Milliarder forsvinner hvert år
Den internasjonale kampen mot korrupsjon har i første omgang dreid seg om å sikre at pengene som kommer fra oljeselskapene kommer frem til regjeringen. Og det skjer, viser det seg. Korrupsjonen skjer et annet sted:

- Problemet, har man funnet ut, er når pengene skal sendes nedover i systemet. Da forsvinner opp mot halvparten av midlene, viser flere uavhengige undersøkelser. Og vi snakker om milliarder av dollar. Det blir overført 19 milliarder til lokale myndigheter i året, sier Brandtzæg.

Nigeria har de siste årene gjort store reformer av lovverket og på øverste politikse nivå er det stor vilje til å gjøre noe med korrupsjonen.

- Men landet har voldsomme problemer med å gjøre vedtak til handling. De gjorde vedtak om strømproduksjon i 2000, som skulle være oppfylt i 2003, og nå har de dne største energikrisen noen gang, og det har skjedd lite, forklarer Brandtzæg.

Etterforsker eksilnigerianere
De har også startet etterforskning og forfølgelse i en del korrupsjonssaker. Et eksempel er en tidligere guvernør på deltaet som har fått 50 millioner dollar frosset på en konto i London.

- Man regner med at det er slik det skjer: De sitter i posisjon i fire til åtte år, deretter drar de fra landet med betydelige midler på utenlandske bankkonti, forklarer Brandtzæg.

Brenner av gassen
Norges engasjement i Nigeria er i første omgang knyttet til Olje for utvikling-programmet. Det handler om å få mer ut av oljerikdommen for befolkningen, men også å drive produksjonen mer effektivt. I dag er det mye som går til spille:

- 70 prosent av all gassen fakles. Mange steder på Nigerdeltaet kan man ikke se at himmelen er blå på grunn av all røyken.

- Og: Mesteparten av raffinerte produkter som bensin må importeres. Det vil si at befolkningen i oljeutvinningsområdene mangler drivstoff og energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.