Statoils produksjon fra norsk sokkel blir stadig mindre, i takt med at produksjonen ute blir større. En rekke av landene Statoil har utvidet virksomheten sin til ligger svært dårlig av på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

Blant de 33 landene Statoil driver virksomhet i, ligger nesten halvparten av dem i bunnsjiktet av målingen. De ti verste landene ligger i den laveste eller nest laveste intervallene, av i alt ni intervaller.

I bunn
Blant versting-landene og nederst på listen over Statoil-landene finner man Nigeria. Oljerikdommen i landet har ført til betydelige problemer siden oljeboomen i 1970-årene. Millioner av dollar fra oljeproduksjon fra Niger deltatet strømmet inn i statskassen, men korrupsjon på alle nivåer av regjeringen spiste imidlertid opp det meste av inntektene.

Idag er Niger-deltaet preget av hyppige kidnappinger, og i området befinner opprørere seg som mener at de alle de utenlandske oljeselskapene i området frarøver dem oljerikdommen.

Her er en oversikt over noen av landene StatoilHydro har interesser og hvor på Transparencys korrupsjonsindeks landene ligger. Det er totalt 179 land på listen og jo lavere score, jo mer korrupt er landet. Til sammenligning ligger Norge på 9 plass på listen med 8,7 poeng.

Aserbajdsjan, 150. plass 2,1 poeng
En av StatoilHydros største utenlandssamlinger. Driver oljeproduksjon på feltet Azeri-Chirag-Gunashli og gassproduksjon og leting på Shah Deniz, Alov, Araz og Sharg i aserbajdsjansksektor av Kaspihavet. Medeier i oljerørledningen Baku-Tiblisi-Ceyhan (BTC) og operatør for gassledningen SCP.

Angola, 147 plass, 2,2 poeng
Et av de viktigste satsingsområdene for StatoilHydro. Over halvparten av oljen StatoilHydro produserer internasjonalt kommer herfra.

Mosambik 111. plass 2,8 poeng
Statoil er operatør for blokk 2 og 5 i Rovuma-bassenget i Nord-Mosambik

Libya, 131 plass 2,5 poeng
Produserer olje fra Mabruk- og Murzuq-feltene. Har operatørskap på lisensene Cyrenaica 94 og Kufra 171

Nigeria, 147. plass, 2,2 poeng
StatoilHydro er operatør for leteblokkene 128 og 129. Også partner i lisensene OPL 324 og 315.

Algerie, 99. plass 3,0 poeng
StatoilHydro driver gass- og kondensatfeltene In Salah og In Amenas med henholdsvis 49 og 50 prosent.Driver leteboring i Hassi Mouina-lisensen i Sahara med 75 prosents eierandel. Aktivitetene er på land.

Marokko, 72. plass 3,5 poeng
Tildelt fire letelisenser, operatør med 48,75 eierandel

Egypt, 105. plass 2,9 poeng
Statoil er tildelt operatørskap og 80 prosent eierandel i dypvannsblokkene 9 og 10 i Middelhavet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.