- StatoilHydro må passe seg

StatoilHydro må være på vakt om Stockman-samarbeidet, mener forsker.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Samarbeidet innebærer en høy risiko, mener Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski.

– Det har vist seg at utenlandske selskaper kjøper størst risiko når de beveger seg inn i områder som er definert som strategisk viktige for den russiske stat. Det gjelder spesielt olje og gass. StatoilHydro må ikke bare forholde seg til økonomiske og teknologiske utfordringer, men også et sterkt politisert Gazprom, sier Godzimirski til Dagens Næringsliv.

Les også: StatoilHydro er Shtokman-partner


Bestemme seg om et år
Om et år skal StatoilHydro bestemme seg for om selskapet skal gå videre i Stockman-samarbeidet med Gazprom.

Bakteppet for advarslene er krigen i Georgia, vissheten om at vestlige oljeselskaper som BP, Shell og Total har hatt mange prøvelser i møte med den statlig kontrollerte næringen, og erstatningsdommen mot Telenor i Sibir som siste omdreining i den årelange krangelen med russiske VimpelCom.

– Nå ser vi at det politiske klimaet mellom Vesten og Russland forverrer seg, og også norske politikere er veldig kritiske til utfordringene i Georgia. Det kan smitte over på det økonomiske samarbeidet også, sier Godzimirski.

Pressetalskvinne Kjersti Tvedt Morstøl for den internasjonale virksomheten i StatoilHydro sier at selskapet har et langsiktig perspektiv på satsingen i Russland.

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.