DNO International faller 6,8 prosent på børsen i dag etter at aksjen steg 19,3 prosent fredag på uttalelser fra en Bagdad-talsmann.

Vedkommende sa at det "har vært en initiell enighet" om å eksportere olje fra DNOs Tawke-oljefelt. Talsmannen uttalte imidlertid til Associated Press at man bare har en teknisk avtale om hvordan man skal knytte Tawke og Taq Taq-feltene til rørledningen til Ceyhan.

Irakisk motstand mot avtalene
Iraks oljeminister Hussain Shahristani fastholdt i helgen sitt syn om at kontraktene de regionale kurdiske myndighetene har inngått ikke er gyldige, og at inntektene fra oljeproduksjon overalt i Irak skal tilfalle hele folket.

-Disse kontraktene er ikke blitt gjennomgått av oljedepartementet, og er ikke anerkjent av de føderale myndighetene, sa han ifølge Upstream og Bloomberg News, og la til:

-All oljen tilhører det irakiske folket, og vil reguleres av det irakiske folket. Bare de sentrale myndighetene kan eksportere olje fra Irak, og det har ikke endret seg.

På plass i 2009
På en konferanse i London mandag uttalte tidligere oljeminister i Irak, Thamir Ghadhban, som nå er rådgiver til den irakiske statsministeren, at en oljelov i Irak kan være på plass våren 2009 samt at eksport av olje ut av landet kan begynne, ifølge Bloomberg News.

Samtidig skriver az-Zaman at irakiske myndigheter har etablert fem separate komiteer som skal forhandle med de regionale kurdiske myndighetene, KRG, om uenigheten om lovutkastet for olje- og gass.

Kurderne skal ifølge avisen ha akseptert at de ikke skal eksportere olje på egenhånd, og parlamentsmedlem Abdulhadi Hassani sier han ser det som positivt at kurderne har akseptert å eksportere gjennom Iraks oljerørledninger. Oljedepartementet skal ifølge avisen også se det som en stor innrømmelse at kurderne lar de sentrale myndighetene kontrollere eksporten, og at dette fjerner et stort hinder.

Det er fremdeles ikke enighet om blant annet hvem som skal ha rett til å inngå avtaler om leting og produksjon av olje.

DNO er omsatt for 32 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.