Da den rødgrønne regjeringen betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for en andel av Aker Solutions sommeren 2007, sikret staten sin innflytelse ved å inngå en aksjonæravtale. Avtalen angir hvordan transaksjoner mellom nærstående parter skal behandles. I dette tilfellet er Aker som selger og Aker Solutions som kjøper nærstående parter siden Røkke er storeier i begge selskapene.

Men da Røkke kvittet seg med diverse selskapsposter i forrige uke, fikk ikke staten et ord med i laget. Dagens Næringsliv avslører mandag hvorfor. Det var ikke morselskapet Aker Solutions asa som var Akers motpart i transaksjonen: Det er et heleid datterslskap som heter Aker Solutions as. Resultatet er at statens aksjonæravtale som skulle sikre innflytelse, ikke kom til anvendelse.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Aker Solutions asa bekrefter at det er denne modellen som er benyttet.

- I Aker Solutions as har det vært avholdt generalforsamling, sier Lindbæk til DN. Han mener derfor at generalforsamlingen i as-et ikke gjør det påkrevd med behandling på en egen generalforsamling i Aker Solutions asa.

Når transaksjonen ikke krever behandling på generalforsamlingen i Aker Solutions asa, betyr det at beslutningen kunne gjøres gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der statens representant Berit Kjøll sitter, og aksjonæravtalen kom ikke til anvendelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.