Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Røkkes Aker-finte

Kjell Inge Røkke solgte de omstridte Aker-selskapene til et datterselskap av delvis statseide Aker Solutions. Dermed unngikk Røkke at salget måtte godkjennes av regjeringen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da den rødgrønne regjeringen betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for en andel av Aker Solutions sommeren 2007, sikret staten sin innflytelse ved å inngå en aksjonæravtale. Avtalen angir hvordan transaksjoner mellom nærstående parter skal behandles. I dette tilfellet er Aker som selger og Aker Solutions som kjøper nærstående parter siden Røkke er storeier i begge selskapene.

Men da Røkke kvittet seg med diverse selskapsposter i forrige uke, fikk ikke staten et ord med i laget. Dagens Næringsliv avslører mandag hvorfor. Det var ikke morselskapet Aker Solutions asa som var Akers motpart i transaksjonen: Det er et heleid datterslskap som heter Aker Solutions as. Resultatet er at statens aksjonæravtale som skulle sikre innflytelse, ikke kom til anvendelse.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Aker Solutions asa bekrefter at det er denne modellen som er benyttet.

- I Aker Solutions as har det vært avholdt generalforsamling, sier Lindbæk til DN. Han mener derfor at generalforsamlingen i as-et ikke gjør det påkrevd med behandling på en egen generalforsamling i Aker Solutions asa.

Når transaksjonen ikke krever behandling på generalforsamlingen i Aker Solutions asa, betyr det at beslutningen kunne gjøres gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der statens representant Berit Kjøll sitter, og aksjonæravtalen kom ikke til anvendelse.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør