- For de store selskapene kan man ikke konkludere at krisen er over.Oljeselskapenes inntekter og kontantstrøm er blitt kuttet dramatisk, samtidig som at kostnadene har vært på et svært høyt nivå, sa Statoil-sjef Helge Lund på Pareto-konferansen onsdag.

Han mener at StatoilHydro var heldige som inngikk fusjon når de gjorde og dermed satte igang store omstruktureringer før krisen var et faktum.

- Jeg tror at fusjonen var veldig godt timet. Jeg sier ikke at vi forutså krisen, men vi ble satt i en veldig god posisjon halvannet år før krisen. Vi har brukt krisen til å posisjonere oss aggressivt mot kostnader, sa Helge Lund.

Om oljeprisen
Han sier at fjorårets oljeprisnivåer på 150 dollar fatet ikke var drevet av høy etterspørsel i markedet.

- Det er ingen hemmelighet at vi har gått veldig raskt fra 150 dollar fatet, det slår inn på kontantstrømmen veldig raskt, sa Lund.

At oljeprisen nå er på vei opp igjen er mer drevet at forventninger om økt økonomisk aktivitet og ikke basert på de fundamentale forholdene.

- Hvis markedet er påvirket av estimater og forventninger vil markedet fortsatt være volatiltsa Lund og la til at han venter et press oppover på oljeprisen fremover, men at man også må være forberedt på perioder med lavere oljepriser.

Les også: Oljen er blitt dyrere

Lund er ikke enig i at den norske sokkelen er på hell.

- Norsk sokkel er ikke ett stort område med fallende produksjon, sa Lund. Det er minst tre områder, mener Lund og viste til Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet som tre områder med forskjellige karakteristikker. Selv om Nordsjøen er modent og oljeselskapene har boret letebrønner i årevis, gjøres det fortsatt spennende funn.

- Norskehavet modnes også, men det er fortsatt spennende områder, spesielt på dypvann, sa Lund.

I Barentshavet er det boret over 80 letebrønner, men det er bare gjort to funn.

- Det er boret rundt 83 letebrønner, men foreløpig har vi ikke funnet nøkkelen til Barentshavet ennå, sa Lund.

Les også: Optimismen øker i næringslivet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.