Et usikkert gassmarked kommer til å stanse utbyggingen av Shtokman-feltet. Det tror lederen av foreningen Petro Arctic.

Shtokman-feltet er regnet som verdens største gassfelt til havs og ligger i den russiske delen av Barentshavet.

Arvid Jensen er sikker på at partnerne Gazprom, Statoil og Total har lagt Shtokman-prosjektet dødt. Årsaken er at USA nå satser tungt på skifergass og kan bli selvforsynt. Uten eksport til USA har han vansker med å se positive marginer for et så stort løft som Shtokman, skriver Nordlys.

– Det ville uansett tatt mange år før utbyggingen ble lønnsom. Med dagens utvikling i gassmarkedet kommer ikke gassdelen av Shtokman til å gi nok inntekter, sier Jensen.

Petro Arctic er en interesseorganisasjon for bedrifter som leverer produkter og tjenester til nåværende og fremtidige utbyggingsprosjekt innen oljeindustrien i Nord-Norge og Barentshavet.

Stavanger Aftenblad skriver at framtiden til Shtokman-utbyggingen skal diskuteres på et styremøte i Gazprom torsdag.

Ifølge Jakub M. Godzimirski, russlandsekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, kan alvoret i Shtokman-utsettelsen tolkes på mange forskjellige måter.

– Det er kanskje først og fremst en innrømmelse av at partnerne i Shtokman har vært altfor optimistiske med hensyn på hvor teknologisk utfordrende dette prosjektet er. Det er også stor økonomisk usikkerhet knyttet til prosjektet, sier han til Aftenbladet.

Mari Dotterud, kommunikasjonssjef for internasjonal undersøkelse og produksjon i Statoil, sier til Nordlys at de jobber som planlagt med prosjektet.

Shtokman-feltet ligger øst for Murmansk og er verdens største gassfelt til havs.(©NTB)

Les også:

Vurderer Shtokman på nytt

<b>Samtaler om Shtokman-finansiering</b>

<b>Det blir ingen ny oljefest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.