Dette fremgår i en av flere e-poster Dagens Næringsliv har mottatt fra Statoil de siste ukene. Statoil skriver blant annet:

"Det har hele tiden vært åpenhet omkring Abebes rolle som konsulent for Statoil i Nigeria gjennom 90-tallet, samt det forhold at han i en periode også hadde styreverv for Statoils nigerianske datterselskap. I forhold til granskningen i 2003/2004 foretatt av advokatfirmaene Sørlie Wilhelmsen, Simonsen Føyen og revisjonsselskapet Deloitte kan Statoil ikke kommentere de valg og vurderinger granskerne foretok. Hele poenget med en ekstern granskning er at det var opp til granskerne selv å gjøre denne type vurderinger innenfor et vidt mandat og i henhold til retningslinjer basert på generelle prinsipper fra amerikanske justismyndigheter.

Vi vil imidlertid igjen minne om at granskerne konkluderte med at de to konsulentforholdene i Nigeria ikke var i strid med hverken norsk eller amerikansk lovgivning eller Statoils etiske retningslinjer."

Statoil skriver også:

"Som vi tidligere har skrevet til dere, ble saken igjen aktualisert for Statoil i 2008 da Abebe varslet krav om net-profit interest som ytterligere kompensasjon for sin rolle som konsulent. Et ønske om slik kompensasjon ble avvist av Statoil på 90-tallet, således foreligger det ingen slik avtale - hverken muntlig eller skriftlig - og kravet er igjen avvist som grunnløst. Det fremgår også av en sluttavtale med Abebe/Inducon at ingen slik net-profit-rettighet eksisterer. Helge Lund ble først informert om Abebes krav i januar 2010 da Statoil mottok et mer formelt krav fra Abebes advokater som også inneholdt varsel om eventuelt saksanlegg."

Les også:
Har fått 2,2 millioner dollar - nå krever han mye mer

Eivind Reiten: - Det er helt ubegripelig

Dette er et utdrag fra en omfattende reportasje i DN Lørdag. Les hele den utrolige historien om Statoils Nigeria-virksomhet i avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.