Enorme gassfelter på Yamalhalvøya i det russiske arktis planlegges utbygd. Det russiske selskapet OAO Novatek, Russlands største ikke-statlige selskap, tilbyr en andel på 49 prosent til utenlandske selskap.

Både Total, Shell og andre store internasjonale selskaper skal ha markert sin interesse for LNG-prosjektet, melder upstreamonline.com. Andre selskaper som Gazprom er også fremtidige operatører i området.

Statoil har også tidligere uttalt at de har vært i samtaler med russike selskaper om andeler i prosjekter på Yamal.

Slike prosjekter vil ytterligere kunne utsette mer vanskelig tilgjengelige offshore-prosjekter som Shtokman.

Uberørt villmark
Yamal-feltet ligger på Yamalhalvøya, sør-øst for Novaja Zemlja, i Yamal-Nenets autonome republikk i Russland. Området inngår i utgangspunktet i en autonom republikk, der nenetsere utgjør urbefolkningen. Nenetsere er fremdeles i stor grad avhengig av tamreinhold, noe som kan bli truet dersom områdene bygges ut.Yamal-halvøya har Russlands største kjente naturgass-reserver. Halvøya er i stor grad uberørt villmark, men store infrastrukturprosjekter er igangsatt.

Gigantisk rørledning
Den såkalte Yamal-Europe rørledningen bringer i dag gass fra områdene i Vest-Sibir og sørover til Europa via Hviterussland og Ukraina. Rørledningen er planlagt forlenget opp til selve Yamalhalvøya i fremtiden.

Rørledningen eies av Gazprom og er sentral i energiforsyningen til EU, noe som har ført til Eus initiativ til å styrke sin egen energiforsyning og å søke etter stabile energikider. EU ønsker å redusere sin avhengighet av gassleveranser fra Russland. Mye av bakgrunnen er konfliktene rundt gassleveransene som skjer via Hviterussland og Ukraina.

Les mer: - Snakker med russiske selskaper

Storoppdrag på arktisk felt

Tror Shtokman skrinlegges (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.