Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Thule-toppene Anders-Ivar Olsen (til venstre) og Aage Thoen må registrere at det er kroken på døren for Thule Drilling. Gunnar Bløndal
Thule-toppene Anders-Ivar Olsen (til venstre) og Aage Thoen må registrere at det er kroken på døren for Thule Drilling. Gunnar Bløndal les mer

Thule Drilling konkurs

Klokken 9.45 i dag morges ble det åpnet konkurs i riggselskapet Thule Drilling.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I slutten av april i år begjærte Norsk Tillitsmann konkurs i Thule Drilling. Norsk Tillitsmann representerer Thules obligasjonseiere, som har rundt 1,8 milliarder kroner utestående hos selskapet.

Siden den gang har riggselskapet fra Asker kjempet med nebb og klør for å unngå konkursåpning.

Konflikt i to år
Det var derfor ventet kamp på kniven da konkursbegjæringen skulle behandles rettslig for fjerde gang i Asker og Bærum tingrett i dag. Men dramatikken uteble.

I går ettermiddag hadde Thule-ledelsen varslet dommerfullmektig Lars Fredrik Styren om at selskapet ikke motsatte seg konkursåpning. Dermed ble rettsmøtet i dag i praksis en formalitet.

Klokken 9.45 i dag morges erklærte Styren at det er åpnet konkurs i Thule.

Dermed satte han punktum for en to år lang konflikt mellom Thule og selskapets långivere. Nå får en bostyrer jobben med å nøste opp i Thule, som har tre jack-up-rigger under bygging ved et verft i Sharjah i Emiratene.

Kampen fortsetter
Kampen mellom Thule-ledelsen og långiverne er neppe over. Thule har tidligere varslet et motkrav på rundt 2,6 milliarder kroner mot obligasjonseierne og Norsk Tillitsmann.

Thule-ledelsen mener långiverne har torpedert en hver mulighet til å finne en løsning for salg av Thules eiendeler.

- Obligasjonseierne har på en svært utilbørlig måte forsøkt å tilrive seg aksjonærverdier i Thule. Den uttalte strategien har vært å spenne ben for et salg som ville gi full dekning til obligasjonseierne, sa Thules advokat, Gunnar Stake-Larsen, i retten i dag.

Norsk Tillitsmanns advokat, Karstein Johan Espelid, svarte med samme mynt:

- Obligasjonseierne er meget fortørnet over måten selskapet har drevet på og at de ikke har meldt oppbud, sa Espelid i retten.

- Dette kommer til å bli et veldig spesielt bo. Man har her drevet på kreditors regning i tilnærmet to år. Alle aktiva befinner seg andre steder enn i Norge – i hovedsak i Østen og i USA, sa Espelid.

Det er i følge styreleder Aage Thoen i Thule fem ansatte i selskapet.

Les også: Tang på tanken

Slik lykkes du i Brasil

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør