- Vi er overbevist om at dette er en sak som politiet må etterforske og påtale. Det vil være merkelig om det er lov å drive oljeindustri på denne måten. Her er det mange brudd på regelverket, uttaler Bellona-leder Frederic Hauge. Han mener Statoils granskingsrapport for Gullfaks C bekrefter de at hendelsen var en meget alvorlig situasjon med storulykkepotensial.

- Her virker det som Statoil har satt sikkerhet og miljø tilside over en lengre periode, sier Bellona-lederen.

Rapporten viser at Statoil valgte å fortsette boringen av brønnen på Gullfaks C, til tross for en rekke hendelser og signaler om at det var noe galt. Bellona mener Statoil systematisk har ignorert forhold som burde ha påkalt den største oppmerksomhet.

Allerede i november året før ble det klart at sementen var dårlig og at foringsrøret som senere begynte å lekke var av dårlig kvalitet. En situasjon i desember med brønnspark og gasslekkasje ble aldri gransket slik den skulle, selv om også denne hendelsen hadde storulykkepotensial, påpeker Bellona.

Før utblåsningen og den påfølgende evakueringen den 20. mai opplevde Statoil mange problemer med trykkøkning i ringrommet utenfor brønnen, tap av boreslam og inntrengning av gass.

Det synes for Bellona som uforståelig at operasjonen ble videreført med alle disse problemene som kommer frem i rapporten, skriver organisasjonen i en melding.

- Selv om rapporten viser at mange forskrifter og regler er brutt er det en rapport som ikke er tilfredsstillende. Vi ser frem til Ptil sin rapport neste uke, konkluderer Hauge..(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.