Statoil meldte i dag at de selger 40 prosent av sitt oljesandprosjekt i Canada. Selskapet får mer penger for denne andelen, enn de betalte for hele prosjektet i 2007.

- Dette er kanskje positivt? Statoil frigjør midler som de forhåpentligvis kan bruke på gode prosjekter. Men det viktigste i forhold til tjæresand er jo ikke at Statoil ikke skal drive med det. Hvis prosjektet var skrinlagt hadde det vært en god nyhet, sier Einar Håndlykken, leder i miljøorganisasjonen Zero, som i dag arrangerer klimakonferanse på Gardermoen.

- Kalde føtter
Reaksjonen fra Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er lik:

- Prosjektets omfang er jo ikke redusert. Men jeg mener dette viser at Statoil begynner å få kalde føtter og ønsker å spre risikoen i prosjektet, sier Haltbrekken.

Begge mener umiddelbart at Statoil burde bruke pengene som frigjøres på offshore vind i Norge, uten at det lyser optimisme i svaret.

- Jeg har ikke tro på Statoil som den store leverandøren av fornybar kraft, sier Haltbrekken.

- Bør bevise at de er annerledes
Håndlykken mener Statoil har lovet mer enn de har gjort i det svært omstridte oljesandengasjementet.

- Men hvis man skulle høre på Statoils argumentasjon om at de burde drive med dette fordi de er så flinke, og fordi gjør det på en substansiell annen måte enn andre selskaper. Da burde de vise det ved å koble tjæresand og CCS (karbonfangst og lagring, red.anm.), sier Håndlykken

- Så det er kanskje det de burde bruke pengene på?

- Ja, egentlig er det det. Det kunne bringe verden litt videre, sier han uten stor begeistring.

Norges Naturvernforbund mener tjæresand er for skittent til å reddes av litt rensing.

- Det er fortsatt et stort inngrep i naturen, og en svært energikrevende måte å produsere energi på. Vi mener i bunn og grunn at dette er noe man bør la være å gjøre, sier Haltbrekken.

Les også:

Statoil selger oljesandandel til Thailand

<b>- Oljesand er virkelig stygt</b>

<b>- Statoils gevinst på fem milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.