En halvtime før pressen kastet seg over årets reviderte nasjonalbudsjett, offentliggjorde Statoil informasjon om hvor mye selskapet forurenser i Canada. Rapporten viser hvor energikrevende og forurensende produksjonen av den kanadiske tjæresanden er.

Ifølge Statoil gikk følgende med for å produsere totalt 84.087 fat med bitumen. Bitumen er den tungtflytende massen Statoil utvinner av den kanadiske tjæresanden og som senere raffineres til oljeprodukter.

  • 28,5 millioner kubikkmeter naturgass
  • 40 GWh strømproduksjon, det tilsvarer det årlige forbruket til 2000 norske husstander.
  • 172 tusen kubikkmeter ferskt vann

For hvert fat bitumen Statoil produserte i Canada, brukte selskapet nesten 13 fat med rent vann. Statoil slapp også ut over 56 tusen tonn med CO2, det tilsvarer 670 kilo CO2 for hvert fat bitumen som er produsert. I tillegg slapp Statoil ut nær 47 tonn No2 fra selskapets Leismer-anlegg.

"Som forventet er mengden damp i forhold til olje (steam-to-oil ratio, SOR) på Leismer høy i oppstartsfasen, noe som også gjelder intensiteten for CO2 per fat bitumen. Det forventes at disse utslippene reduseres betydelig etter hvert som produksjonen økes i løpet av de neste 24 månedene", skriver Statoil i en pressemelding.

I løpet av de neste 15 årene har Statoil også ambisjoner om å kutte CO2-utslippene med 40 prosent.

- I fjor vår gikk Statoil ut med et mål om å redusere CO2-intensiteten basert på implementeringen av en teknologiplan. Samtidig forpliktet selskapet seg til offentlig rapportering om framdrift og resultater, ikke bare for CO2-intensiteten, men for en rekke nøkkeltall for miljø, teknologi og samfunn. Vår ambisjon er å ligge i forkant på utvikling og bruk av teknologi for å øke utvinningen og redusere energiforbruket og miljøutslippene våre, sier Lars Christian Bacher, landsjef for Statoils virksomhet i Canada.

Se hele rapporten her(Ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.