Statoil fortsetter med oljesand

Men store aktører som Storebrand stemte mot på generalforsamlingen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statoils generalforsamling avviste i dag forslaget fra WWF og Greenpeace om at selskapet skal gå ut av tjæresand. Blant aksjonærer som stemte for forslaget, var Storebrand, SPP, Folksam,KPA, Den Norske Kirke, Alfred Berg Kapitalforvaltning.

-- Greenpeace er svært fornøyde med at tunge og langsiktige eiere som Storebrand, Folksam og Kirken støttet vårt forslag. Det er tydelig at de evner å se det Statoil ikke ser: At tjæresand ikke er og aldri vil bli bærekraftig, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en pressemelding i kveld.

Staten kontrollerer 67 prosent av aksjene i Statoil og stemte nei til forslaget.

I forrige uke kom oversikten over hvor mye oljesand forurenser: Så mye forurenser Statoils omstridte oljesand

-- Staten er majoritetseier i Statoil, og det eierskapet innebærer et stort ansvar. At Stoltenberg velger å la Statoil fortsette i tjæresand, viser både dårlig eierskap og dårlig lederskap, sier Gulowsen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har før han gikk inn i regjeringen, som stortingsrepresentant, uttalt seg svært negativt til oljesand. Greenpeace mener han nå bør gjøre alt han kan:

– Ola Borten Moe uttalte idag at staten kan stemme for forslaget, hvis de vil. Dermed står det ikke på hvordan staten vil utøve sitt eierskap – det står på politiske vilje til å bruke eiermakt til å styre mot en bærekraftig fremtid, sier Gulowsen.

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.