Statoils generalforsamling avviste i dag forslaget fra WWF og Greenpeace om at selskapet skal gå ut av tjæresand. Blant aksjonærer som stemte for forslaget, var Storebrand, SPP, Folksam,KPA, Den Norske Kirke, Alfred Berg Kapitalforvaltning.

-- Greenpeace er svært fornøyde med at tunge og langsiktige eiere som Storebrand, Folksam og Kirken støttet vårt forslag. Det er tydelig at de evner å se det Statoil ikke ser: At tjæresand ikke er og aldri vil bli bærekraftig, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge i en pressemelding i kveld.

Staten kontrollerer 67 prosent av aksjene i Statoil og stemte nei til forslaget.

I forrige uke kom oversikten over hvor mye oljesand forurenser: Så mye forurenser Statoils omstridte oljesand

-- Staten er majoritetseier i Statoil, og det eierskapet innebærer et stort ansvar. At Stoltenberg velger å la Statoil fortsette i tjæresand, viser både dårlig eierskap og dårlig lederskap, sier Gulowsen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har før han gikk inn i regjeringen, som stortingsrepresentant, uttalt seg svært negativt til oljesand. Greenpeace mener han nå bør gjøre alt han kan:

– Ola Borten Moe uttalte idag at staten kan stemme for forslaget, hvis de vil. Dermed står det ikke på hvordan staten vil utøve sitt eierskap – det står på politiske vilje til å bruke eiermakt til å styre mot en bærekraftig fremtid, sier Gulowsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.