Petroleumstilsynet (Ptil) har gransket hendelsen som oppsto i forbindelse med en kabeloperasjon i en brønn 4. desember i fjor.

Formålet var å erstatte en gassløftventil, men i forbindelse med operasjonen kilte en brønnsikkerhetsventil seg fast, noe som førte til at en ventil ble blokkert.

Fire dager senere var problemet løst, og ingen personer ble skadd. Ptil mener imidlertid at «hendelsen innebar storulykkepotensiale i situasjonen med kun én gjenværende barriere mot hydrokarbonustrømming fra brønnen».

Tilsynet slår i forbindelse med sitt pålegg mandag fast at operatøren Shell har brutt regelverket på flere punkter, med blant annet mangelfull styring, risikovurdering og brønnkontroll.

Norske Shell pålegges blant annet å vurdere og etterprøve egne kriterier for å intervenere i brønner samtidig som det pågår utvinning fra øvrige brønner på plattformen Draugen, slik det ble gjort i den omtalte operasjonen.

Shell har frist til 1. juni med å gjennomføre pålegget, som er i overensstemmelse med varselet om pålegg tidligere sendt til Shell. Shell var operatør under operasjonen, mens Seawell var entreprenør. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.