Økokrim mener Transocean-konsernet har unndratt rundt ti milliarder kroner fra beskatning i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands. Det blir fastslått i tiltalen som ble offentliggjort onsdag ettermiddag.

– I straffesaker som omhandler skattesvik savner beløpene i denne saken sidestykke i norsk rettshistorie, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim.

Øvre strafferamme er ni års fengsel og eventuelle foretaksstraffer.

To Transocean-selskaper – verdens største riggselskap – er tiltalt for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha innberettet gale beløp til norske skattemyndigheter. Selskapene skal også ha underpriset rigger ved salg internt i konsernet, og gjennom en rekke andre disposisjoner, for å oppnå skattefordeler. To norske skatterådgivere for konsernets norske virksomheter er også tiltalt i saken.

– Det er klart at ingen planlegger transaksjoner i milliardklassen uten å tenke gjennom de skattemessige sidene, sier Eriksen.

Skatteparadis
De to selskapene det er tatt ut tiltale mot har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas, men er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Det har tatt Økokrim hele sju år å etterforske saken, hovedsakelig på grunn av muren av taushet som omgir skatteparadiser og rekkevidden av taushetsplikten advokater påberoper seg. Eriksen påpeker at det er svært lite å finne av rettspraksis i saker som omhandler internasjonal skatteplanlegging, mest sannsynlig fordi det er svært vanskelig å få informasjon på tvers av landegrensene.

– Derfor er jeg ikke forbauset over at det er svært lite rettspraksis å finne, sier Eriksen, som framholder at 60–70 prosent av all internasjonal handel er konsernintern.

Revisorselskapet Ernst & Young er «både overrasket og skuffet over at Økokrim har tatt ut tiltale» mot to av selskapets ansatte.

– Vi kan ikke se at det er grunnlag for å bebreide dem for det arbeid som er gjort, skriver selskapet i en pressemelding.

Tolv oljerigger
Ved ett tilfelle skal Transocean ha slept boreriggen Polar Pioneer – som i dag er operativ på Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest – ut av norsk sokkel i åtte timer. Da ble riggen solgt, og selskapet innrapporterte at den derfor ikke var underlagt norske skatteregler.

– Dette er også det eneste tidsrommet riggen noen gang har vært utenfor norsk sokkel. Etter vår mening er det riggens rettslige og faktiske aktivitet i Norge som er relevant, sier Eriksen.

Ved et senere salg av seks rigger for rundt 4,8 milliarder kroner, mener Økokrim at et lån fra selgeren til kjøperen (morselskapet) ble delvis skjult og kamuflert for at selgeren skulle få skattefradrag for konsernbidraget på 5,5 milliarder kroner.

Økokrim mener dessuten at to av konsernets norske selskaper ble tappet «for meget store beløp» i forbindelse med salg av seks rigger til underpris i 1996. «Inntekten for Transocean AS for 1997 skulle ha vært 2,8 milliarder kroner, eller en vesentlig del av dette, høyere enn det som ble oppgitt i regnskapet,» heter det i tiltalens post om brudd på regnskapsloven. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.