Aktoratet opplyser at rettssaken mot Statoil i Canada vil ende med en erklæring av skyld fra det norske selskapets side. Statoil er tiltalt for brudd på vanntillatelsene knyttet til oljesandproduksjon i provinsen Alberta.

– Aktor opplyste om dette på rettsmøtet onsdag og ba om tid til 21. november med å komme med et forslag til straffereaksjon, opplyser leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til NTB.

Statoil avventer rettsprosessen
– Det kan være snakk om blant annet kunnskapsoverføring, slik at hele industrien kan ta lærdom av det som har skjedd, forklarer informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil. Et selskap kan også straffes økonomisk som en del av en slik kreativ straff, men pengene kan samtidig øremerkes utdannings- eller forskningsprosjekter eller heving av standardene i industrien.

Pedersen ønsker ikke å gå inn på detaljene i hvilke innrømmelser selskapet har gjort.

– Jeg synes ikke det blir riktig av hensyn til rettsprosessen som fortsatt pågår i Canada. Vi har hele tiden ønsket å være åpne og gi informasjon for å klarlegge alle fakta i saken. Nå viser prosessen at vi har brutt våre vanntillatelser ved flere tilfeller i 2008 og 2009, sier han.

Venter redusert omfang
Gulowsen i Greenpeace sier han har fått det forklart i Canada at aktors fremlegging onsdag innebærer at Statoil vil innrømme skyld for hele tiltalen.

– Ettersom de ikke diskuterte de ulike punktene i retten, vil det være snakk om hele pakka her, sier Greenpeace-lederen.

Statoil er tiltalt for 16 brudd på vanntillatelsene selskapet har i forbindelse med utvinning av oljesand og for å ha gitt uriktig eller villedende informasjon i saken.

– Vår forventning er at det endelige antallet vile være vesentlig lavere enn de opprinnelige 19, er Pedersens kommentar til omfanget av tiltalen og det ventede resultatet av saken.

– Nok en spiker i kista
Gulowsen og Greenpeace mener rettssaken også er et argument for at Statoil bør trekke seg ut av oljesandvirksomheten.

– Statoil har skrytt av at de er best i klassen, men dette er en grotesk industri. Vi mener denne saken er nok en spiker i kista for selskapets engasjement i Canada, sier Gulowsen.

Greenpeace-lederen synes heller Statoil skal konsentrere seg om oljeutvinning til havs og det nye funnet som er gjort utenfor norskekysten.

– Jeg tror alle er best tjent med at Statoil holder seg til det de kan, i stedet for å dra på eventyr i den canadiske skogen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.