I slutten av oktober i fjor nektet Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) Sydvaranger Gruve å bruke det omstridte kjemikaliet Magnafloc 1707. Klifs beslutning var nær ved å velte gruvedriften i Sør-Varanger, skriver avisen Finnmarken.

Nav-sjefen i Sør-Varanger fryktet enorme «menneskelige kostnader» dersom Sydvaranger Gruve bukket under. Etter en uke trakk Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) sitt krav.

- Det var mange som var i sving disse dagene her, bekrefter nylig avgåtte ordfører Linda Randal (Ap) i Sør-Varanger kommune til Finnmarken.

Ifølge flere LO-kilder var daværende førstesekretær Ellen Stensrud i LO sentral i lobbyismen fra LOs side, skriver avisen.

- Sydvaranger Gruve hadde ikke vært i drift i dag hadde det ikke vært for LOs innsats, sier en kilde til Finnmarken.

Høy prioritet
Avisen er også kjent med at LO, Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Industri møttes i Oslo den 29. oktober ifjor angående krisen i Sydvaranger Gruve. Forbundssekretær Thorbjørn Jungård i Norsk Arbeidsmandsforbund bekrefter også dette overfor avisen.

Fylkessekretær Bjørn Johansen i Finnmark LO bekrefter at saken hadde høy prioritet for LO.

- Vi, sammen med andre, forfulgte denne saken gjennom det nettverket vi har til rådighet, og tok en nødvendig runde med Klif. Det handlet ikke om å overkjøre Klifs vurderinger, men å sikre gode rammebetingelser for industrien i Nord-Norge, sier han til Finnmarken.

Midlertidig tillatelse
En uke etter at Klif først konkluderte med utslippsstans, snudde plutselig forurensningsmyndighetene. Sydvaranger Gruve fikk en ny midlertidig utslippstillatelse som ble vedtatt samme dag som de formelt søkte om den.

Først konkluderte Klif med at «Magnafloc 1707 er skadelig for vannlevende organismer», og «den faktiske miljøpåvirkningen anses ikke tilstrekkelig dokumentert». En uke senere sa Klif i stedet at «utslippet ikke medfører miljøkonsekvenser av betydning».

Samfunnsmessige konsekvenser
På sine nettsider opplyser Klif at de fikk «informasjon som har overbevist oss om at det vil kunne få store samfunnsmessige konsekvenser dersom vi ikke straks gir en midlertidig tillatelse til utslipp av flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707».

Avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif bekrefter også lobbyismen overfor Finnmarken. Hun sier Klif fikk innspill, enten direkte eller gjennom media, fra kommune, industri, miljøorganisasjoner, lokale interesseorganisasjoner og næringsorganisasjoner. Men hun understreker overfor avisen at Klif fatter vedtak på selvstendig grunnlag.

Sydvaranger Gruve har nå tillatelse til å bruke Magnafloc 1707 frem til 1. mai 2012.

Les også: Som å dumpe en tanker i fjorden hver uke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.