Krever nei til Avaldsnes

Utbygging av monsterfunnet Avaldsnes er ikke forenlig med klimautfordringene, mener en allianse av ungdoms- og miljøorganisasjoner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oljen fra Avaldsnes og Aldous vil gi klimagassutslipp på om lag 720 millioner tonn CO2, tilsvarende 13 ganger norske årlige utslipp, eller utslipp lik over 276 millioner biler, skriver alliansen Ny Oljepolitikk og varsler kamp mot en utbygging av det enorme oljefunnet.

- Klimakrisen gjør det uforsvarlig å forlenge den norske oljealderen med store, nye feltutbygginger, skriver alliansen av AUF, Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen, Kristelig Folkepartis Ungdom, Unge Venstre, Rød Ungdom, Grønn Ungdom, Changemaker, Naturvernforbundet, Framtiden i Våre Hender, WWF, SABIMA og Natur og Ungdom i en pressemelding.

Klimaforskning viser at hvis det internasjonale målet om å hindre farlige klimaendringer og en oppvarming av kloden på over 2 grader skal kunne oppnås, må om lag 75 prosent av allerede oppdagede petroleumsressurser bli liggende. Norge har et stort historisk ansvar for klimaendringene, samt stor økonomisk kapasitet til å bidra ved å la petroleumsressurser ligge, mener alliansen.

Les også: Advarer om ulevelig klode og Brennhett i oljebransjen

De mener en utbygging av monsterfunnet på Avaldsnes innebærer å satse på at arbeidet med å stoppe klimaendringene skal mislykkes, og at en fortsatt ensidig satsing på olje og gass bidrar til å opprettholde og forsterke den norske oljeavhengigheten.

Våren 2012 skal regjeringen presentere en ny klimapolitikk, og et nytt klimaforlik skal fremforhandles i Stortinget. Hvis det nye forliket skal bli mer effektivt enn det forrige, trengs det en forsterket innsats mot de største forurenserne og oljeindustrien fremfor noen, skriver alliansen.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør

Underskuddet øker:

Jan Petter Husebø skåler for gode tider Norwegian Oilfield Supply. Foto: Tommy Ellingsen
Toril Riska og Tor Reidar Riska skal hjem og sove etter ONS. De har leid ut cabincruiseren sin for 250.000 kroner. Foto: Tommy Ellingsen
Newtonhill Pipe Band spiller i Vågen i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen
Aslak Dalehaug, en av eierne av Stavangers topprestauranter Tango, har hatt fullt hus alle dager. Foto: Tommy Ellingsen
Espen Fjermestad (t.v) og Erlend Gjertsen koser seg på oljefesten. Foto: Tommy Ellingsen
Tønes er pop også blant oljefolket. Foto: Tommy Ellingsen
Tore Eritzland i Tuboscope er grillmester på ONS. Foto: Tommy Ellingsen

Pengedryss fra oljefolket

Hver ONS-deltager legger igjen fire ganger så mye som en vanlig turist i oljemessebyen Stavanger.