Tirsdag formiddag la Petroleumstilsynet (Ptil) fram årsrapporten «Sikkerhet – status & signaler 2011-2012».

– Flere alvorlige hendelser viser at en ikke kan slappe av når det gjelder å forbedre og opprettholde sikkerhetsnivået, slår Ptil-direktør Magne Ognedal fast.

Ifølge Ognedal er en av utfordringene det store antallet utenlandske aktører på norsk sokkel. Etter storulykker som Deepwater Horizon i Mexicogolfen i 2010 og utblåsningen på Montarafeltet utenfor Australia i 2009 har flere internasjonale selskaper sentralisert sine overordnede styringssystemer og arbeidsrutiner.

– Er det nå blitt slik at selskapenes styring i større grad ivaretas av hovedkontoret, uten at man tilpasser virksomheten til etablerte regler og prinsipper i det enkelte land selskapet opererer i? Ptil har fått flere urovekkende signaler på at så kan være tilfelle, sier Ognedal.

Ptil har sett behov for å understreke hvilke formelle plikter som påligger store og små selskaper med tilstedeværelse i Norge. Et annet område Ptil er bekymret for er trepartssamarbeid:

– Noen mener at samarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter har hatt en negativ utvikling. Slik bekymring må lyttes til og tas på alvor, sier Ognedal og understreker at samarbeidet må bygge på lojalitet og gjensidig respekt. (©NTB)

LES OGSÅ:

Varsler om uheldig kultur i Statoil

Statoil-topp avviser ukultur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.