Petroleumstilsynet mener Statoil mangler en helhetlig risikovurdering for prosessoperatørene på Kårstø og påpeker i tillegg at selskapet mangler et register over arbeidstaker som er utsatt for kreftfremkallende eller arvestoffskadelige kjemikalier i sitt arbeidsmiljø.

- Gassco som er operatør på Kårstø må svare for avvikene innen 27. mars, sier Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet.

- Dette er brudd på Arbeidsmiljøloven, og viser at det var god grunn for våre medlemmer å rope varsku om bemanningssituasjon og arbeidsforholdene på Kårstø, sier Hilde-Marit Rysst, leder i SAFE.

- Det er høyt konfliktnivå på Kårstø, og vi ser at det dessverre er svært vanskelig å få løst det sentralt, for lokal ledelse raskt viser til sentral ledelse i Statoil, sier Rysst.

Skylder på nye arbeidstider
Tilsynet var rettet mot Statoils prosessoperatører som defineres som en risikoutsatt arbeidsgruppe. Fagforeningen SAFE mener det verste på Kårstø, arbeidstidsordningen, ikke er direkte undersøkt i tilsynet.

- De har ikke sjekket arbeidsbelastning på denne gruppen spesielt. Det de finner selv er at det ikke er en helhetlig risikovurdering og at det ikke er et samspill ledelse og arbeidstager. Det vi påpeker er at risikoen på arbeidsplassen har økt etter at Statoil overstyrte de ansatte med en ny arbeidstidsordning, sier Hilde-Marit Rysst, leder i SAFE.

Fra første januar innførte Statoil, med Petroleumstilsynets godkjennelse, en ny arbeidstidsordning på Kårstø, uten å ha fremforhandlet den med de ansatte. Bakgrunnen var ønske om forhandlinger om den gamle ordningen.

- Rotasjonsordningen for skiftpersonellet er endret slik at arbeidstiden er økt. Ordningen er ikke arbeids- eller familievennlig, og blant annet skiftet mellom dag- og nattjobbing øker belastningen på de ansatte, sier Rysst.

- Fikk samme tilbud
- Vi tilbød alle skiftgående på Kårstø å gå videre med 2011-planen. SAFE ville ikke gå videre med det fordi de ville ha ytterligere redusert arbeidstid, og da hadde ikke vi annet valg enn å søke Petroleumstilsynet om en plan i tråd med gjeldende tariffavtaler som ikke trenger godkjenning av lokale foreninger, sier Morten Eek, pressetalsmann i Statoil.

Resultatet ble ikke en søknad om videreføring av 2011-planen for alt skiftgående operatørpersonell. Som følge av lokale særavtaler på Kårstø i 2011 ble det jobbet færre timer enn de tariffbestemte 33,6 timene i uken, noe som er i strid med gjeldene tariffavtaler, og det ville Statoil rette på.

- Likevel tilbød vi først en midlertidig videreføring av dette til alle skiftgående ansatte på Kårstø fordi vi jobber med en samlet, harmonisert plan for alle Statoils landanlegg som skal innføres i 2013, forklarer han.

Drift- og skiftslederne valgte å gå videre med 2011-planen, den samme planen som også ordinære skiftarbeidere på Kårstø opprinnelig fikk tilbud om.

- Safe takket nei fordi de ville ha ytterligere reduksjon i arbeidstid. Det kunne vi på ingen måte akseptere, derfor måtte alle skiftgående operatører gå i ny ordning, sier Eek.

Det er Statoils forkl#229 på at skiftplanlederne har en annen rotasjonsordning enn de andre.

- Det ble allerede ble det jobbet færre timer enn det det overordnede avtaler tilsier. Vi som bedrift er forpliktet til å bringe dette i orden. Derfor har vi nå en skiftordning på plass med timetall som er korrekt og som er godkjent av Petroleumstilsynet, understreker Eek.

Mye som kan bli bedre
I tillegg til de alvorlige avvikene, påpeker Ptil fire forbedringspunkter for driften på Kårstø, som SAFE mener er alvorlige. Det er:

* Vernetjenesten har svak forankring og kompetansen her blir ikke fullt utnyttet.

* Det er svak bevissthet om helserisiko relatert til arbeid operatører blir satt til å utføre.

* HMS-tiltak som er gjennomført, er ikke systematisk evaluert i forhold til effekt.

* Det er ikke gjort bemanningsanalyse for gruppen av prosessoperatører.

- Jeg noterer meg spesielt at Ptil påpeker at ny skiftplan for prosessoperatørene har gjort avstanden mellom operatører og arbeidsledere større fordi disse går få skift samtidig. Det forklarer jo langt på vei hvorfor ansatte og ledelse i følge rapporten opplever arbeidsbelastningen svært forskjellig. At dette øker konfliktnivået, som rapporten også vektlegger, er innlysende, sier Rysst.

Tilsynet skriver "Opplevelsen av arbeidsbelastning for prosessoperatører var svært forskjellig hos arbeidstakerne og ledelsen", og begrunner det med ulike skiftordninger. I rapporten heter det også at "Arbeidsbelastning og konfliktnivå bidrar til usikkerhet i operatørgruppen om bemanningen er tilstrekkelig".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.