Nordea Markets tror gjennomsnittlig oljepris i år blir 124 dollar, med en økning til 129 dollar neste år, ifølge en fersk oppdatering fra oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt.

Til sammenligning ventet meglerhuset i desember-rapporten en oljepris på 109 og 120 dollar fatet i henholdsvis 2012 og 2013, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Nordea-analytikerne mener det er stor usikkerhet forbundet til oljeprisutviklingen fremover, og risikoen hovedsakelig vurderes å være på oppsiden.

  "I utgangspunktet venter vi at prisen vil stige forsiktig fremover og passere dollar 130 pr fat i slutten av 2013. Skulle konflikten om Irans atomprogram utvikles til en militær konfrontasjon vil oljeprisen bli betydelig høyere. Med lave oljelagre i OECD-landene og begrenset mulighet for Saudi-Arabia til å øke produksjonen på kort sikt blir oljeprisen svært følsom overfor politiske begivenheter i produsentland", heter det i rapporten.

Saltvedt presenterer i dag tre ulike risikoscenarier for oljeprisutviklingen.

Det mest ekstreme er hvis den arabiske våren sprer seg til Saudi-Arabia. Da kan man få kortsiktige leveranseproblemer, som kan føre til en dobling av oljeprisen, opp til 250 dollar fatet, ifølge analytikeren.

Et annet risikoscanario er at Irans reduserte inntekter fører til en ny opposisjonsbølge mot regimet. På grunn av tilbudsforstyrrelser og redusert reservekapasitet i Saudi-Arabia kan dette løfte oljeprisen til 170 dollar fatat.

Men det er også en risiko for prisfall. Skulle det komme en dramatisk nedtur i den kinesiske økonomien, vil dette få følger for hele regionen og det kan ende med en oljepris på 85 dollar fatet, ifølge Saltvedt i Nordea Markets.

LES OGSÅ: - Den største boblen som er i ferd med å sprekke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.