- Dette er vi stolte av i høyeste grad og dette bygger selvtillit, sier Lars Christian Bacher, landsjef for Statoils virksomhet i Canada.

Onsdag offentliggjorde Statoil informasjon om hvor mye selskapet har forurenset i Canada i løpet av det siste året. Rapporten viser hvor energikrevende og forurensende produksjonen av den kanadiske tjæresanden er.

Ifølge Statoil var gjennomsnittlig CO2-utslipp per fat i 2011 var på 72,71 kilo. Statoil selv viser til at enkelte prosjekter - som tungoljeprosjekter i Midtøsten og bitumen-produksjon i tidligere Sovjetstater - har enda høyere utslipp. Men de Statoils kanadiske utslipp er over syv ganger høyere sammenlignet med de gjennomsnittlige utslippene på norsk sokkel, som ifølge Statoil ligger på i underkant av ti kilo.

 

- Her er vi for å bli
Statoil har mottatt massiv kritikk for sitt engasjement i det kanadiske prosjektet på Leismer og området Kai Kos Dehseh i det nordlige Alberta.

Utvinningen av oljesanden er omstridt fordi den forurenser og ødelegger miljøet, og ifjor ble også selskapet dømt for brudd på vannlovgivningen.

- Har dere noen intensjoner om å trekke dere ut av denne typen oljeproduksjon?

Bacher rister på hodet.

- Nei. Hvis det er et sted du ønsker å lykkes, hvor du har fremtiden foran deg, så må det være i reserver som dette hvor du har en enorm oppside. Og vi er et selskap som er gode på teknologiutvikling og og implimentere teknologi. Derfor ser vi dette som en fremtid. Her er vi for å bli, sier han til DN.no.

- Naturlig med høy energibruk i startfasen
Under Statoils presentasjon av fjorårets produksjonsresultater i dag, velger selskapet å sammenligne seg med hva andre oljeselskaper oppnår i snitt. Bacher viser til at de har fire ganger lavere CO2-utslippsnivå enn deres partnere.

- Det er viktig for oss at vi har levert et vanvittig godt resultat sammenlignet med industrien, sier Bacher.

I løpet av året har Statoils utslipp på Leismer gradvis sunket. Selv om snittet var 72,71 kilo i snitt i 2011, lå utslippene per fat måned for måned under 66 kilo, med 58 kilo per fat i desember som den beste måneden.

- Det er naturlig at det vil være høy energibruk i startfasen når det er snakk om konvensjonell oljeproduksjon. Kurven på norsk sokkel ville vært motsatt, med lavere uslipp i starten, sier han.

 

- Skitten klimaødeleggende virksomhet
Ledelsen i Greenpeace i Norge har fulgt tett med på Statoils satsning i Canada helt fra de kjøpte seg inn i 2007. Selv om resultatene viser at utslippene har sunket gradvis i løpet av fjoråret, synes de det er langt fra tilfredsstillende.

- Statoil har en ekstremt god evne til å definere virkeligheten, sier klima- og energirådgiver Martin Norman i Greenpeace Norge til DN.no.

Organisasjonen jobber med å få Statoil til å trekke seg ut av oljesandprosjektet.

- Ledelsen er fornøyde, men mange vanlige ansatte i Statoil ser at denne typen virksomhet tar fokus bort fra virkige oppgaver på norsk sokkel. Folk liker ikke at de er med i en skitten klimaødeleggende virksomhet. Det er bare et spørsmål om tid når Statoil blir nødt til å forholde seg til dette, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Usikkert om hvor mye utslippene kan reduseres
Selskapet har en ambisjon er å redusere CO2-intensiteten fra produksjonen med 25 prosent innen 2020, og med 40 prosent innen 2025.

- Vi er forholdsvis sikre på at vi vil klare de første 25 prosentene, både på bakgrunn av resultatene vi har hatt dette året, og også det vi ser av muligheter på bakgrunn av de teknologiene vi jobber med. Det er er fortsatt en usikkerhet knyttet til dette, sier Bacher.

I årsskiftet 2013-2014 vil det bli besluttet om kapasiteten på anlegget skal økes. Neste fase innebærer å øke produksjonskapasiteten fra dagens nivå og opp til 30.000 fat oljeekvivalenter på Leismer.

Produksjonen ved Leismer-anlegget begynte i januar 2011. Frem til nå er det produsert over fem millioner fat olje fra anlegget, og daglig produseres det 16-18.000 fat , som gir et gjennomsnittlig daglig utslipp på 880-990 tonn CO2.

- Hva er da faren for å produsere oljen?
Bacher forklarer at det er store daglige svingninger med tanke på utslippet, men legger vekt på at snittet har gått betydelig ned de siste månedene i 2011. Slik tror han tendensen vil fortsette fremover.

- Hvis vi klarer å nå målsetningen er det ingen forskjell på oljesandvirksomhet sammenlignet med annen olje, sier Bacher, og legger vekt på at dette er sammenlignet med USA, som blant annet har et betydelig høyere CO2-utslipp enn norsk sokkel.

I motsetning til konvensjonell råolje, må oljesand hentes ut i dagbrudd, ved hjelp av kjemiske løsningsmidler eller damp som kan gjøre oljen flytende. Disse prosessene bruker mye vann og krever store mengder energi.

- CO2-utslippene er det eneste globale utfordringen knyttet til denne virksomheten. Den andre utfordringen er lokale forhold. Hvis vi klarer å nå målene våre på disse punktene vil det til slutt ikke være forskjell på denne oljen sammenlignet med annen olje vi konsumerer. Og hva er da faren for å produsere oljen?

Les også:

Italienerne erobrer Hammerfest

Gamblet seg til funn

Oljeprisene faller videre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.