Selskapet som kjøpte Seadrill-riggen «West Juno» kan knyttes til et kriminelt nettverk involvert i blant annet svindel av investorer i USA, tapping av det statlige ukrainske vaksineselskapet og ulovlig våpensalg til Sør-Sudan, skriver Dagens Næringsliv.

«Et ledende oppkjøpsfond med 800 millioner dollar under forvaltning og 20 Fortune 500-selskaper som klienter. Vi garanterer en årlig avkastning på 15 prosent gjennom investeringer i private søksmål». Slik presenterte Rockford Funding Group seg til investorer i USA og Canada.

Rundt 200 amerikanere og canadiere gikk på limpinen, ifølge det amerikanske finanstilsynet (SEC). Da hadde Rockford i løpet av noen måneder svindlet til seg rundt 63 millioner kroner fra de 200 investorene.

Pengene forsvant ifølge DN raskt ut av USA til 12 selskaper registrert i en rekke land, flere av dem lukkede skatteparadiser som De britiske Jomfruøyene og Panama.

Pengestrømmen gikk via banker i Latvia og Hong Kong.

DNs undersøkelser viser at ti av disse millionene havnet hos søsterselskapet til kjøperen av Seadrill-riggen «West Juno».

Som DN har skrevet tidligere ble «West Juno» umiddelbart videresolgt til et statseid ukrainsk oljeselskap for 2,3 milliarder kroner. Hvor gevinsten på 900 millioner kroner havnet, har ingen kunnet gi noe godt svar på.

SEC kaller Rockford-systemet en klassisk Ponzi-svindel.

Tanks til Sudan
I september 2009 hadde Vann H. Van Diepen, en av sjefene i USAs byrå for internasjonal sikkerhet og ikkespredning av våpen, møter med toppbyråkrater i Ukraina.

Ett av temaene for møtet var hvor det var blitt av et stort antall ukrainskproduserte T-72 tanks og andre tunge våpen som var eksportert fra Ukraina. De ukrainske byråkratene sa at våpnene var solgt til Kenya.

Van Diepen var ikke enig. Han mente våpenarsenalet i realiteten hadde havnet hos den sørsudanske hæren SPLA. For å underbygge påstandene viste Van Diepen satellittbilder som viste T-72 tanks som ble losset i Kenya og fraktet videre til Sør-Sudan.

Dette fremkommer av et hemmeligstemplet brev fra den amerikanske ambassaden i Kiev, publisert av Wikileaks.

Ett av skipene som fraktet tanksen var chartret av det britiske selskapet Marine Energy Trading Company. DNs undersøkelser viser at Marine Trading Company, som ble oppløst ifjor, var et søsterselskap av Highway, som kjøpte Seadrill-riggen «West Juno».

Les hele den spektakulære historien om Rockford-nettverket på side 4-7 i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Spetalens rigg skal ha endt i Ukraina

Riggkjøpers bank involvert i hvitvasking



Seadrill-rigg videresolgt for 900 mill. mer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.