Statoils historiske avtale med det russiske statsoljeselskapet Rosneft som ble undertegnet lørdag under statsminister Vladimir Putins oppsyn vekker oppsikt, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil og Rosneft kan satse opp mot 600 milliarder kroner i Arktis. De uutforskede områdene på russisk side dekker et areal på størrelse med våre tre nordligste fylker.

Til nyhetsbyrået AFP anslo Rosneft-sjef Eduard Khudainatov at de samlede investeringene kan nå 100 milliarder dollar, nesten 580 milliarder kroner, hvis selskapene støter på hydrokarboner.

Nyhetsbyrået Reuters gjengir lavere «minimumstall» fra lørdagens pressekonferanse:

«Risikabelt»
Planen med kodenavn «Go to gate» har stor risiko, mener eksperter Dagens Næringsliv har snakket med. Flere eksperter Finansavisen har snakket med betegner risikoen som gigantisk.

- Statoil kan ende opp med å ha lært opp en konkurrent, og lite penger, hvis ikke Norge har sikret seg sanksjonsmuligheter, sier forsker Asle Toje ved institutt for Statsvitenskap, Uio, til Finansavisen.

Flere vestlige oljeselskaper har støtt på problemer i Russland, deriblant britiske BP og nederlandske Shell. Også norske Telenor har slitt med investeringen i russiske Vimpelcom.

- Kan bli endret
Frittstående oljeanalytiker Hans Henrik Ramm kaller avtalen «strålende» for Statoil, men minner om farene:

– Rammebetingelsene kan bli endret, slik russerne har gjort tidligere. Det skaper uforutsigbarhet. Det er også risikabelt å være den minste part i et samarbeid med et stort internasjonalt selskap. Rosneft har makten, men Statoil skal gjøre jobben. I det ligger en spire til konflikt, sier Ramm. , som mener det kan være på tide for Statoil å selge seg delvis ut av norsk sokkel.

Advarslene bekymrer ikke Statoil-sjefen, men medgir at satsingen er risikabel.

– Vi må gjøre en vurdering av risiko i alle avtaler – også denne – med tanke på politisk risiko, økonomisk risiko og teknologisk risiko. Denne avtalen er bygd på gjensidighet. Det vil være et incentiv for begge parter om å samarbeide. Avtalen er direkte tilpasset vår letestrategi som handler om tidlig tilgang til umodne områder i stor skala. Men i og med at det er umodent så er det også betydelig risiko, sier konsernsjef Helge Lund til DN.

Les også: LO mener Statoils Russland-avtale betyr mye

<b>Statoil vil tjene mer på land</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.