Russiske Rosneft inviterer amerikanske ExxonMobil, italienske Eni og norske Statoil til å lete på russisk sokkel.

Russland-ekspert og assisterende direktør Arild Moe ved forskningsstiftelsen Fridtjof Nansens Institutt i Bærum, Arild Moe, er forbauset over at italienske Eni får tilgang til bedre områder i Russland enn Statoil, skriver Dagens Næringsliv.

- Godbitene går til Exxon og ikke minst Eni. Statoil får de minst attraktive delene. Jeg er forbauset, mener Moe.

Umodent og uvisst
Seniorforskeren har publisert en rekke artikler om russisk energipolitikk og utviklingen i nordområdene. Han er overrasket over avtalen Statoil annonserte i helgen, hvor selskapet får eie en tredjedel av nye leteselskaper mot å dekke letekostnadene i en innledende fase.

– Dette er en overraskende avtale. Sammenlignet med Enis avtale, er Statoils blokker mye mer usikre sier Moe til DN.

Han mener blokkene som Statoil har fått ligger i umodne områder langt fra land og langt mot nord i et område som man ikke vet så mye om.

Forskeren mener Statoils satsing er risikabel på en rekke områder, ikke minst grunnleggende rettigheter knyttet til oljeutvinning i Russland.

Les også: Helge Lund inngikk viktig Rosneft-avtale

<b>Statoil vil tjene mer på land</b>


<b>Risikabel satsing med russerne</b>

LO mener Statoils Russland-avtale betyr mye
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.