Olje- og energidepartementet har tildelt en letelisens for olje som ligger utenfor Norges økonomiske sone. Hvis operatøren Chevron starter oljeproduksjon på feltet, skal FN ha inntil 7 prosents skatt.

I en FN-avtale som Norge har ratifisert blir rettighetshaverne pålagt å betale inntil 7 prosent i avgift til FN ved produksjon av petroleum utenfor 200-milsgrensen.

Det vil i så fall være første gang den noe obskure regelen kommer til anvendelse noe sted i verden, skriver Dagens Næringsliv.

– Internasjonalt er dette første gang denne bestemmelsen er forutsatt ved en lisenstildeling, opplyser Harald Brekke i Oljedirektoratet.

Lenge å vente
Artikkel 82 i havrettstraktaten slår fast at avgiften begynner på 1 prosent fra det sjette produksjonsåret og stiger til 7 prosent fra og med år 12.

Men FN kan komme til å måtte vente lenge på å innkassere en oljeskatten. Først må operatøren Chevron faktisk gjøre oljefunn på feltet lengst vest i Norskehavet.

– Vi må først gjøre et funn og så bygge det ut. Det kan fort ta 15 til 20 år, sier direktør Tor Skjærpe i Petoro, som er en av partnerne i lisensen som Chevron er tildelt.

- Mindre lukrativt
Forsker Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt tror avgiftsplikten kan få betydning for skattenivået for oljeutvinning langt til havs.

– Det vil være mindre «lukrativt» for staten med virksomhet på kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil på grunn av bestemmelsen om betalings- og bidragsplikt i Havrettskonvensjonen fra 1982. Avgiftsplikten vil kunne få betydning for skattenivået på kontinentalsokkelvirksomhet utenfor 200 nautiske mil, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

For Norge vil bestemmelsen kunne bli aktuell for havbunnsområder i Polhavet, Norskehavet og Barentshavet.

Les også: Trailerne som kan forandre verdensøkonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.