Prisene på oljekontrakter i New York og London snur til oppgang tirsdag morgen, etter å ha blitt sendt ned med rundt to og en halv dollar per fat mandag.

Bakgrunnen for oppgangen er at investorer bedømmer mandagens svekkelse som overdrevet sterk, skriver Bloomberg News.

Falt tre dollar på ett minutt
Mandagens fall i den amerikanske oljeprisen (WTI-kontrakten) er det største for en enkelt dag siden 23. juli.

Prisen ble svekket med mer enn tre dollar på mindre enn ett minutt, og Bloomberg News setter svekkelsen i sammenheng med at Federal Reserve Bank of New York's økonomiske indeks, kjent som Empire State Index, nådde et bunnivå for de seneste tre årene.

CME Group, som er eier av Nymex-børsen, hadde ingen tekniske utfordringer under det kraftige prisfallet i olje-, bensin- og fyringsoljekontrakter, ifølge selskapets talsmann, Chris Grams.

- Markedet har bedømt det aggressive prisfallet som latterlig. Vi tenker oss alle at her var det en utløsende «fet finger» fra ett eller annet hold, og nedover bar det. Et realistisk nivå bør være noe høyere, sier Jonathan Barratt, utgiver av råvarenyhetsbrevet Barratt's Bulletin, til nyhetstjenesten.

Neppe feilhandel
Svekkelsen hadde ikke de vanlige kjennetegnene for en «fet finger», sier Eric Hunsader i Nanex, som studerer markedsdata.

En av grunnene er at det samlede fallet var av lengre varighet, selv om den bratteste delen av svekkelsen tok ett minutts tid, sier han, ifølge Wall Street Journal.

En «fet finger» er synonymt med en feilhandel, men markedsaktører snakket ifølge avisen også om muligheten for en algoritme som gikk feil.

Bart Chilton, medlem av kommisjonen for handel med råvarefutures (CFTC), sier at CFTC har satt i gang informasjonsinnhenting.

- Superraske bevegelser, som den vi så i olje, har satt oss i høy beredskap, sier Chilton i en epost til WSJ.

Økt opsjonsaktivitet
Prisfallet førte til at volatiliteten økte i oljeopsjoner. Salgsopsjoner i WTI-oktoberkontrakten steg i verdi, idet kontrakten falt med opptil 4,4 prosent like før den går til innløsning. Oktober-salgsopsjoner var tre av de fem mest aktive opsjonene, skriver Bloomberg News.

Den mest aktive opsjonen i elektronisk handel er kjøpsopsjoner på 130 dollar pr fat i desemberkontrakten, som hadde falt fem cent til 32 cent ved 23-tiden mandag. Salgsopsjoner på 98 dollar i oktoberkontrakten hadde på samme tidspunkt steget med en dollar til 1,38 dollar pr fat.

Financial Times skriver at det kraftige prisfallet var en gåte for oljehandlere som er på særskilt vakt overfor en mulig frigivelse av strategiske oljereserver.

Tradere og analytikere var forbløffet over hurtigheten i og omfanget av fallet, og sa at det gjenspeiler en mulig frigivelse av USAs strategiske reserver (SPR), idet spenningen stiger rundt Irans atomprogram, skriver FT.

- Alle har vært på tå hev over en SPR-frigivelse. Markedets forventninger om et slikt tiltak har bygget seg opp en stund nå, sier Eric Lee, råvarestrateg i Citigroup i New York, til avisen.

Venter økning i lagrene
Amerikanske oljelagre ventes ifølge analytikeres estimater å ha steget for andre uke på rad, når det amerikanske energidepartementet onsdag offentliggjør sine uketall, skriver Bloomberg News.

Empire State Index falt til -10,41 i september, etter å ha vært notert til -5,85 i august. Medianen for september var -2 i en estimatinnhenting foretatt av Bloomberg News blant 53 analytikere.

Verdier under 0 er en indikasjon på negativ økonomisk utvikling i New York-regionen, det nordlige New Jersey og det sørlige Connecticut.

Den amerikanske oljeprisen (WTI 1. posisjon) for levering i oktober stiger 28 cent til 96,90 dollar pr fat tirsdag morgen, etter å ha falt med 2,38 dollar til 99,92 dollar pr fat handledagen før. Da Oslo Børs stengte mandag, var prisen rundt 99,30 dollar.

Nordsjøoljeprisen (Brent 1. posisjon) for levering i november stiger 41 cent til 114,20 dollar per fat tirsdag morgen, etter å ha falt 2,87 dollar til 113,79 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte mandag, var prisen rundt 116,50 dollar.

Brent spot ble notert til 113,93 dollar per fat mandag mot 117,34 dollar per fat foregående handledag.

Les også:
Roboter kan overta for oljearbeidere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.