Mandag kveld falt oljeprisen plutselig fem dollar og millioner av fat olje ble dumpet ut i papirmarkedet. I løpet av de dramatiske minuttene ble det solgt olje til en verdi av rundt 6,5 milliarder kroner. Nå spekuleres det i om det plutselige fallet kan skyldes en høyfrekvent handelsserver som gikk amok, lekkasje av innsideinformasjon eller om det kan skyldes en tastefeil.

Oljeprisen falt helt ned til 111,50 dollar i løpet av minutter etter å ha vært handles så høyt som 117,02 dollar per fat tidligere på dagen.

Utløste stop loss-ordre
- Flere teorier går rundt det kraftige nedsalget i går kveld. Det ene er at det er mulige lekkasjer eller rykter om frigivelse av olje fra de strategiske petroleumslagrene (SPR) i USA. De andre teoriene er at nedsalget skyldes "fat fingers" hvor trader har tastet feil, eller at et automatisert handelssystem har handlet med teknisk feil, sier anvarlig for råvarer Nils Fredrik Hvatum i DNB Markets.

Hvatum forklarer at mange som opererer i oljemarkedet har gitt ordre til meglere eller lagt inn elektroniske ordre i tilfelle det skjer store, plutselige nedadgående bevegelser i markedet. Såkalte "stop loss"-ordre brukes for å redusere risikoen ved at posisjoner kan selges automatisk for å begrense tap.

-Noen av disse ordrene er ikke så langt unna nivået der det trades på i dag, så når markedet stuper, vil det dra med seg slike ordre. Noen setter grensen tett oppunder der markedet er i dag, og jo lengre fra markedsprisen, jo flere vil være villige til å selge og jo desto større ordre utløses. Gårsdagens nedsalg er gjort på ganske bra volumer, så sannsynligheten for "fat fingers" er liten. Det var snakk om 10-12 tusen lots i løpet av ett minutt, forteller Hvatum.

En lot er på tusen fat, så det ble totalt solgt 10-12 millioner fat olje i løpet av det skjebnesvangre minuttet.

Lav handel
Han peker på at prisfallet slo hardere ut fordi fallet skjedde mens likviditeten i markedene i London og Europa var lav. I tillegg var det igår jødisk nyttår, som bidro til mindre aktivitet og handlet volum enn normalt. Derfor tror Hvatum selv at det ikke ligger en tabbe bak sjokksalgene.

- Jeg tror det er en aktør som har solgt en større posisjon og i og med at markedet var relativt tynt og det var mindre likviditet på dette tidspunktet, så har salget trigget et større nedsalg. Jeg tror det er en kommersiell beslutning bak traden som så har tatt markedet med seg, samt at opsjoner på oktober WTI går av i morgen og kan spille inn, sier han.

- Tror du vi noengang vil få svar på hva som egentlig skjedde?

- Ja, det er jeg ganske sikker på. Oljemarkedet er relativt lite på tradernivå, så det dukker nok opp. Vi har hatt episoder tidligere, og da har det gjerne kommet frem etter noen dager. Så vi får se om det om noen dager kommer en nyhet fra USA om at man slipper strategiske reserver og at det har vært noen som har handlet på et rykte eller en lekkasje. Og skyldes nedsalget "fat fingers" så kommer det alltid frem i markedet om det er et tradinghus, en bank eller et meglerhus som gjorde feilen, sier Hvatum til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.