Saudi-Arabia har tilbudt hovedkundene i USA, Europa og Asia mer olje ut året, et tegn på at verdens største oljeeksportør er bekymret for effekten de høye oljeprisene vil ha på verdensøkonomien.

Det skriver Financial Times onsdag.

G7-landene etterspurte økt oljeproduksjon forrige måned, men fikk ikke den responsen de håpet da Saudi-Arabia svarte med at oljemarkedet er balansert. Nå har tydeligvis landet endret mening:

- Nå er oljeprisen for høy. Vi ønsker å se oljeprisen nede på 100 dollar fatet igjen, sier en talsmann til FT.

Prisen på nordsjøolje har steget 33 prosent siden midten av juni, til en topp på 117,95 dollar fatet fredag. På mandag falt oljeprisen nesten fire dollar fatet på bare fire minutter. Igår falt prisen videre til 112,70 dollar fatet.

- Saudi-Araberne går nå aktivt inn for å styre markedet. Da oljeprisen falt til 90 dollar fatet tilbød de mindre olje, og de vil tilby mer nå når oljeprisen er over 115 dollar fatet, sier en afrikansk Opec-representant til FT.

Det er ennå ikke klart hva som førte til det kraftige oljeprisfallet mandag. I løpet av noen få, dramatiske minutter ble det solgt olje til en verdi av rundt 6,5 milliarder kroner. Det har blitt spekulert i om det plutselige fallet kan skyldes en høyfrekvent handelsserver som gikk amok, lekkasje av innsideinformasjon eller om det kan skyldes en tastefeil.

Oljeprisen er et viktig tema i den amerikanske presidentvalgkampen. Mitt Romney har beskyldt Barack Obama for å ikke gjøre nok for å få ned bensinprisene. Prisen på bensin i USA steg til 3,878 dollar per gallon i forrige uke, det høyeste nivået noensinne for denne tiden av året.

Les også:

Spekulasjoner etter milliardras i oljemarkedet

Her er det mest penger å tjene på den norske oljefesten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.