Statoil selger seg ut av Brage-lisensene, selger seg ned i Gjøa og Vega, og kjøper en 15 prosent eierandel i Edvard Grieg-lisensen nær Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Transaksjonen med det tyske olje- og gasselskapet Wintershall gir Statoil et nettoutbytte på 1,45 milliarder dollar, eller rundt 8,2 milliarder kroner, og er starten på et strategisk samarbeid mellom Statoil og Wintershall.

Beløpet som skal betales av Wintershall inkluderer et betinget verderlag på 100 millioner dollar knyttet til produksjonen på Vega.







Kilde: Statoil



- Denne transaksjonen realiserer betydelig verdi for våre aksjeeiere, synliggjør verdien av porteføljen vår på norsk sokkel, og styrker Statoils økonomiske fleksibilitet ytterligere, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en melding.

Et stort steg fremover
Wintershall er en etablert aktør på norsk sokkel. Som en del av avtalen overtar Wintershall operatøransvaret for Brage, med forbehold for godkjennelse fra myndigheter.

- Gjennom samarbeidet med Statoil tar vi et stort steg framover mot å realisere vekststrategien vår og utvide våre aktiviteter ved kilden. Dermed kan Wintershall bli en av de ledende produsentene i Norge og den globale porteføljen balanseres mer effektivt, sier Rainer Seele, styreleder i Wintershall.

Dagens transaksjon er et ledd i Statoils strategi om å få mer ut av investeringene sine på norsk sokkel. Statoil avviser at dette er et steg på veien til å bli mindre dominerende i Norge.

- Norsk sokkel er og vil fortsatt være en bærebjelke for selskapet vårt. Ved å utvikle nye felt og øke oljeutvinningen, har vi ambisjoner om å fortsette å produsere mer enn 1,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag i Norge i 2020. Denne transaksjonen tilrettelegger for en mer balansert portefølje på norsk sokkel og posisjonerer oss for ytterligere vekst, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

I tillegg er partene blitt enige om å samarbeide innen forskning på ukonvensjonelle hydrokarbonforekomster. Som en del av dette samarbeidet får Statoil 49 prosents andel i Wintershall-lisensene Rhineland og Ruhr i Tyskland.

Statoil har varslet pressekonferanse i Stavanger klokken 12. DN.no følger pressekonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.