Norske olje- og oljeserviceselskaper ansetter stort sett nordmenn, skriver Dagens Næringsliv.

– Kommer vi med utenlandske kandidater, eller folk over 55 år, så er det «Nei, nei nei», sier rekrutteringstopp Erik Hansen (33) til DN.

Erik Hansen er landssjef i Norge og Skottland for Progressive Global Energy – verdens største rekrutteringsbyrå innen olje og gass og søsterselskap av rekrutteringsbyråene Sthree og Huxley Associates.

Hansen får daglig henvendelser fra tyskere, franskmenn, portugisere og spanjoler som kunne tenke seg å jobbe i Norge, men de fleste blir møtt med skepsis og avslag.

Han mener norske selskaper er rasistiske.

«Vi vil ha cowboyer, ikke indianere»
– Vi får sjokkerende tilbakemeldinger fra våre kunder, som «God kandidat, men feil farge» og «Vi vil ha cowboyer, ikke indianere». For oss er det sjokkerende og irriterende: Selv om man er rasist, har man ikke råd til å tenke sånn, sier han.

Hansen mener selskapene i stor grad har seg selv å takke hvis de sliter med å få tak i nok folk.

– Av alle 139 lederstillingene vi har fylt i 2012, har alle vært nordmenn. Det til tross for at 22 prosent av kandidatene vi har foreslått, har vært utlendinger, sier han.

Selv om utenlandske kandidater er i flertall, velger selskapene hovedsakelig nordmenn, også til ingeniørstillinger, prosjektledelse og helse, miljø og sikkerhet.

Hansen, som har jobbet i Aberdeen, Moskva, Houston og Singapore, mener dette fører til at Norges forsprang som teknologiutvikler skrumper inn.

Ikke enig i anklagene
Avdelingsdirektør John Egil Mæland for olje og gass i rekrutteringsbyrået Mercuri Urval er uenig i at norske selskaper er rasistiske.

– Det opplever jeg ikke i det hele tatt, men de foretrekker folk som har arbeidstillatelse i landet. Mange av disse selskapene har ikke ressurser til å ta hele papirmøllen og det å skaffe boliger. Kun de store selskapene har mottaksapparat som kan hjelpe med dette. Vi prøvde å få inn folk fra Portugal og Spania, men det er like tørt overalt. Portugisere reiser til Angola og Brasil hvor de kan språket, sier han til Dagens Næringsliv.

Hansens råd
Erik Hansen har blant annet følgende råd:

* Utnytt eldre arbeidskraft: Yngre jobber i gjennomsnitt 4,5 år i et selskap. Ansetter man en 55-åring, får man vel så mye ut av ansettelsen.

* Ansett utlendinger: Man gjør det for konsulentstillinger som varer i fem år, hvorfor ikke gjøre det med fast ansatte?

* Norske selskaper må legge av seg "Kun Ola Nordmann-mentaliteten": Skal alle ha den beste kandidaten med ti år erf#229 og 20 år igjen i arbeidslivet, så blir det mye kannibalisering i bransjen.

Les også: Trenger 4500 nye hoder på norsk sokkel - Hvor skal de komme fra? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.