Det ligger ikke an til oljeprisoppgang det neste året, spår DNB Markets' oljeprisekspert Torbjørn Kjus. I en fersk analyse av oljemarkedet i 2013, spår han en oljepris på et lavere nivå enn i år.

Kjus peker på at de fundamentale forholdene - tilbuds- og etterspørselsbalansen - ser svak ut. Derfor vil det såkalte "Call on Opec" - som er behovet verden har for olje fra Opec - falle samtidig som spesielt produksjonen av skiferolje fra USA vil øke.

"Etter tusenårsskiftet har vi sett to tilfeller av redusert ”Call on OPEC” (2000-02 og 2008-09). Begge tilfeller ledet til fallende oljepriser. Ettersom vår analyse tilsier signifikant redusert ”Call on OPEC” for 2013, tror vi konsekvensen blir en lavere gjennomsnittspris for olje i 2013 sammenlignet med 2012", skriver han i oljemarkedsrapporten.

Men usikre geopolitiske faktorer og likviditetstiltak fra sentralbanker vil samtidig gi støtte til oljeprisen.

Kjus peker på at sentralbankene i USA og Europa har latt seddelpressene gå for å møte finanskrisen og økt likviditet i markedene øker etterspørselen etter "papirolje" ettersom det blir mer penger i omløp som må plasseres et sted. De såkalt kvantitative lettelsene vil dermed virke støttende for oljeprisene.

"Vi tror riktignok fremdeles at Brent-markedet i gjennomsnitt vil handle over 100 dollar fatet, støttet av de allerede nevnte likviditetsfaktorene og geopolitisk risiko. Vi opprettholder derfor vårt stående estimat for neste år som tilsier en Brent-pris på 107 dollar fat", skriver han.

Mens kapasiteten for få år siden nesten var sprengt på grunn av høy etterspørsel etter olje, går man nå inn i en tid med enda større buffer av ledig produksjonskapasitet.

"Ettersom vi tror markedet vil trenge mindre olje fra OPEC i 2013 og ettersom vi tror at Saudi Arabia vil forsøke å styre oljeprisene til omtrent 100 dollar fatet, blir implikasjonen av lavere produksjon fra OPEC at reservekapasiteten vil stige", skriver Kjus.

Torsdag handles Nordsjø-olje til 110,91 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.