For første gang skal den norske stat lete etter olje i utlandet, skriver Dagens Næringsliv.

Statseide Petoro ble i går tildelt 25 prosent andel i de to første letelisensene som tildeles på Islands kontinentalsokkel.

En historisk dag, fastslår oljeminister Ola Borten Moe (Sp) sittende i den islandske regjeringens representasjonsbolig i Reykjavik – et ferdighus fra Strømmen trevarefabrikk anno 1904.

- Aldri før har Norge lett etter olje og gass utenfor våre egne grenser, sier Moe.

Lisensene ligger nordøst for Island, helt opp mot den norske arktiske øya Jan Mayen.

- En avtale er en avtale
Norges inntog skyldes en avtale fra 1981. Den gir Norge rett til 25 prosent andel av letelisensene på den islandske delen av Jan Mayen-ryggen.

Men avtalen gir også Island rett til 25 prosent andel i lisenser på norsk side av grenselinjen. Havområdene på norsk side er tre ganger større enn de islandske, og geologiske strukturer er gjerne like på hver side av en grenselinje.

Ola Borten Moe legger ikke skjul på at islendingene var dyktige forhandlere i sin tid.

– Dette er ihvertfall ikke en dårlig avtale for Island. Men en avtale er en avtale, sier Moe.

Han vil nå åpne Jan Mayen for letevirksomhet, og håper Stortinget vil godkjenne planene i løpet av vårsesjonen.

Trenger store funn
Lisensene ligger på dypt vann i værharde områder langt fra land. Det finnes ikke eksisterende infrastruktur.

– Utbyggingskostnadene vil være signifikante i et område som dette. Man må finne store ressurser for å få det til å henge i hop, sier toppsjef Kjell Pedersen i Petoro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.