- Vi driver ikke politikk, vi driver butikk, sier Statoil-sjef Helge Lund til journalister etter sitt foredrag på Norshipping-messen på Lillestrøm onsdag.

Statoil meldte onsdag morgen at investeringsbeslutningen for Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet er utsatt.

Statoil peker selv på at regjeringens beslutning om å skjerpe oljeskatten har vært blant faktorene som har bidratt til utsettelsen.

I forbindelse med at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i mai reduserte regjeringen avksrivningssatsen på investeringer på norsk sokkel.

Selv om Lund er klar på at utsettelsen av Castberg ikke handler om politikk, legger han heller ikke skjul på at han mener de nye skattereglene vil få konsekvenser på norsk sokkel.

- Dette er en beslutning ut fra det vi ser av det kommersielle og robustheten i prosjektet. Men så har vi vært veldig tydelig i etterkant, når vi forsto dimensjonene av endringene, at det er spesielt to prosjekttyper som rammes. Det er prosjekttyper som er viktig for videreutviklingen av norsk sokkel: Levetidsprosjekter, å få ut mest mulig ressurser fra bakken på eksisterende felt og nye felt og muligheter i områder med lite infrastruktur. De har typisk en høyere break even-pris enn andre, sier Lund.

Arctic-analytiker Trond Omdal mener imidlertid at uttalelsen er en politisk markering:

- Med oljepris på 100 dollar pr fat er Johan Castberg lønnsomt med god margin, og sånn sett ikke som marginalfelt å regne. Avgjørelsen er derfor noe overraskende, sier han til TDN Finans.

Les hele saken her: - En politisk markering fra Statoil

Robustheten var for lav
Lund understreker at han fortsatt har et klart mål om utbygging av Johan Castberg-feltet, selv om han utsatte investeringsbeslutningen. Overfor DN.no vil han ikke bekrefte at beslutningen kunne blitt annerledes dersom skatteregimet hadde vært uendret.

- Det blir litt å spekulere. Det er en sum av flere faktorer. Vi kom nå til et tidspunkt hvor vi synes at robustheten var for lav basert på det vi så og at det var betydelig usikkerhet rundt viktige faktorer for prosjektet. Derfor trenger vi mer tid, sier Lund til DN.no.

I sin begrunnelse for utsettelsen peker Statoil også på at det fortsatt er usikkerhet knyttet til ressursestimat og investeringsnivå på prosjektet. Overfor DN.no er Lund likevel klar på at skatteendringen har bidratt til å dra ned lønnsomheten i prosjektet.

- Det bidrar negativt til regnestykket. Men vår ambisjon er fortsatt å utvikle dette. Men det er viktig for oss på lang sikt å etablere prosjekter som har robust lønnsomhet.

Vi håper vi finner mer
- Sommeren 2011 sa du til oss at Skrugard var noe av det største som hadde hendt deg siden du begynte i Statoil. Er det skuffende å nå måtte utsette prosjektet?

- Jeg mener fortsatt at dette er en veldig viktig sak for Barentshavet og for Nord-Norge. Vi håper at vi finner mer når vi skal bore fire nye brønner. Vi jobber med det klare mål om at vi skal få dette til. Da blir det ikke bare et viktig prosjekt for oss, men også for regionen, sier Lund.

- Kan du si noe om når dere eventuelt kan ta en beslutning?

- Det vil jeg ikke si noe om i dag. Det er for tidlig å si noe om. Målet vårt er å få det til, men nå er det ikke robust nok og vi trenger mer tid.

Les også: Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet

<b>Besøk til ingen nytte for Helge Lund</b>

<b>Regjeringen strammer inn skattereglene for oljebransjen</b>

<b>- Reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten</b>

- Regjeringen trenger desperat å øke populariteten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.