Konsernsjef Helge Lund i Statoil trakk på denne ukens analytiker- og investorpresentasjoner frem at investorene bør vente at selskapet gjør flere transaksjoner de kommende årene.

Det skriver meglerhuset Swedbank First Securities i en oppdatering fredag.

Statoil har de seneste årene gjort mange transaksjoner, blant annet ved salg av Gasled og Statoil Fuel & Retail.

Tror på haleproduksjon

«Vi tror haleproduksjon på norsk sokkel og nedsalg i gassfunn i Øst-Afrika er de mest sannsynlige transaksjonene de neste par kvartalene», skriver Swedbank-analytikerne Teodor Sveen Nilsen og Henrik Madsen.

De skriver videre at de basert på samtalene med Statoil-ledelsen tror selskapet er komfortable med nettogjeld/sysselsatt kapital på inntil 35 prosent og en egenkapitalandel på 35-40 prosent.

Samtidig ser Swedbank mindre fare for at investeringene går ned.

«Vi hadde flere samtaler rundt kontantstrøm, investeringer og utbytte. Vi fikk våre tidligere inntrykk bekreftet. Utbytte vil gis veldig høy prioritet og investeringene vil kuttes om nødvendig for å opprettholde utbytte», skriver meglerhuset.

De legger til at flere Statoil-representanter har understreket selskapets sterke balanse og betydelige ledige gjeldskapasitet. Dette mener de reduserer risikoen for investeringsreduksjoner.

Liten tro på skifergass
Swedbank skriver at Statoil-ledelsen på presentasjonene opplyste at leteinvesteringene neppe vil øke fra dagens nivå på 3,5 milliarder dollar pr år, selv om 2013-investeringene ventes bittelitt over dette.

Statoil skal samtidig ha vist liten tro på skifergass på land i Europa, mens Nobels fredspris-tildelingen til Liu Xiaobo fortsatt er en «deal breaker» i Kina, og at de bruker liten tid på å se på muligheter i denne regionen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.