Mandag morgen ble det kjent at det statsdominerte oljeselskapet Statoil selger seg ned på Gudrun- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen.

Gullfaks er en del av Statoils arvesølv. Det var det første feltet på norsk sokkel som var 100 prosent norskeid og det første feltet hvor Statoil selv sto for utbygging og drift. De andre utbyggingene på norsk sokkel på 70-tallet var det amerikanske oljeselskaper som drev frem.

Les alt om transaksjonen her: Statoil med milliardoperasjon

- Får ut verdiene
Transaksjonen med det østerriske OMV frigjør enorme investeringsforpliktelser for Statoil, som nå vil se seg om etter andre høyavkastningsprosjekter.

company:stl

Konsernsjef Helge Lund er svært tilfreds med å ha landet avtalen, som kom på plass etter en budgivning med flere aktører, opplyser han til DN.no.

- Det er meget god verdi i disse transaksjonene. Vi oppfatter at vi får ut verdiene av svært godt reservoirarbeid på Gullfaks de siste årene, og meget godt prosjektgjennomføring på Gudrun, sier Lund til DN.no mandag.

Økt spillerom
I tillegg til at salget gir en utbetaling på 2,65 milliarder dollar, nesten 16 milliarder kroner, frigjører transaksjonene investeringsforpliktelser på rundt syv milliarder dollar - 41 milliarder kroner. Tilsammen har Statoil-sjef Helge Lund altså nå 57 milliarder kroner mer å rutte med.

Det gir økt fleksibilitet, påpeker Lund.

- Det gir oss bedre basis for å investere i prosjekter som har enda høyere avkastning, og at vi også fortsetter å være finansiell robust, sier han.



Ingen strategiendring
Toppsjefen vil ikke være mer konkret på hvilke prosjekter som nå skal prioriteres.

Han minner imidlertid om at Statoil har gjort svært store funn både i Norge, Tanzania og Brasil de siste årene.

- Vi vil fortsette å investere inn i den strategien som vi har lagt for tiden fremover, som er å ta ut potensialet på norsk sokkel, og bruke offshorekompetansen vår også utenfor Norge, og så har vi tatt posisjoner innenfor ukonvensjonelle ressurser i Nord-Amerika, sier Lund.

Varsler flere transaksjoner
Statoil har tidligere solgt seg ned i Peregrino-feltet, i oljesand og ut av Gassled, samt gjennomført transaksjoner med Wintershall og Centrica, og trukket seg ut av bensinstasjonkjeden Statoil Fuel & Retail..

- Kan man regne med å se lignende avtaler på norsk sokkel også fremover?

- Vi vil hele tiden se på porteføljen vår og hvordan den kan forvaltes best mulig, så vi vil helt sikkert også selge eiendeler både på norsk sokkel og internasjonalt i tiden fremover, sier han.

- Det jeg synes er interessant er at arbeidet som Statoil har gjort på Gullfaks de siste årene på reservoiret og den glimrende prosjektgjennomføringen som organisasjonen har gjort på et meget krevende felt, Gudrun, det viser hvilke verdi det har gjennom disse transaksjonene, sier Lund.

Gudrun ser også ut til å bli levert «godt under budsjett», og på tid, ifølge ham.

 

- Noe av den verdien viser vi frem nå, sier Statoil-sjefen.

- Hyggelig pris
Oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier er imponert.

- Det er en veldig hyggelig pris, sier han til DN.no.

Analytikeren mener det er mange måter å se transaksjonen på, men viser til at den priser verdiene til dobbelt av bokført verdi, mens aksjen verdsettes til 1,3 ganger bokførte verdier.

Budrunde
Olje-og gasselskapet OMV er fra før partner med Statoil på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen.

Prosessen har pågått de siste 6-7 månedene, opplyser Lund til DN.no.

- Vi har hatt en omfattende prosess der også andre har hatt anledning til å by på disse eierandelene, sier han.

- I hvilken grad påvirker transaksjonen Statoils utbyttekapasitet fremover?

- Vi øremerker jo ikke midler. Men det er klart at totalt sett så gir jo denne transaksjonen oss ytterligere finansiell styrke. Den vil påvirke nettogjeld og den vil gi oss bedre finansiell kapasitet til både å investere i prosjekter, men selvfølgelig fortsette å levere på den utbyttepolitikken som vi har lagt, og som vi gjennomfører, sier Lund.

Enorme investeringer
Statoil har tidligere varslet investeringer på 600 millioner kroner de neste fem årene, hvorav 19 milliarder dollar bare i år, og 21 milliarder dollar i snitt de neste fire årene.

Selskapet har et produksjonmål på 2,5 millioner fat per dag i 2020, hvorav 1,4 millioner fat fra norsk sokkel.

Statoils portefølje har imidlertid potensial til å produsere «vesentlig mer» enn målet på 2,5 millioner fat per dag i 2020, uttalte Statoils finansdirektør Torgrim Reitan før sommeren.

Statoil-aksjen STL er opp 1,32 prosent til 130,30 kroner på Oslo Børs mandag.

Les også:
- Farlig dyrt å utvikle norske felt


Statoil roper ulv - igjen


Norsk olje verre enn tjæresand

Statoil vil lete for 20 milliarder i år

Statoil nærmer seg plan for gigantfelt

Trenger bare 30 dollar fatet på Johan Sverdrup
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.