- Gullfaks var jo svennestykket og det første store funnet på norsk sokkel som Statoil hadde ansvaret for både å bygge ut og drive – så sånn sett er det jo deler av arvesølvet Statoil selger ut, sier Trond Omdal, oljeanalytiker i Arctic Securities.

Men analytikerne mener prisen i seg selv er god nok begrunnelse for å selge andeler i de sentrale norske oljefeltene Gullfaks og Gudrun.

Spørsmålet han oftest får av amerikanske investorer er hvorfor han ikke splitter opp selskapet og selger delene Omdal om Statoil-sjef Helge Lund

- Det er en veldig hyggelig pris på eiendeler som ikke har videre utviklingspotensial for selskapet, sier oljeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

- På en måte er dette så betydelige eierandeler at det er kjernevirksomhet for Statoil. Man skulle kanskje sett at de kvittet seg med mindre felt, men det et bedre marked for større felt, sier Trond Omdal.

Transaksjonverdier både i dollar per fat og i forhold til estimater og verdivurderinger av analytikere og konsulenter er større for felt med materielle gjenværende reserver og verdier.

Krav fra investorer
Statoil begrunner salget med at de frigjør investeringsmidler. Hverken Omdal eller Olaisen tror det er spesielle oppkjøp på gang, særlig fordi Statoil har et betydelig investeringsprogram allerede, både på norsk sokkel og ute.

- Dette er en respons på investorbekymringer på høye investeringer og mangel på fri cashflow. Det er et kortsiktig krav i markedet om å synliggjøre verdier, når de underliggende verdiene er så mye høyere enn prisen i aksjemarkedet, sier Trond Omdal.

company:stl

Statoil har lenge ment at markedet betaler for lite for selskapet. Det siste året har nedsalg til Wintershall og Centrica, og dagens salg til OMV, fått frem en helt annen verdi enn aksjeprisen.

Selv har Omdal lenge påpekt at de underliggende verdiene i Statoil er langt høyere enn aksjekursen skulle tilsi.

- Aksjemarkedet er opptatt av kortsiktig utbytte og cashflow. Her viser man at industrielle spillere er villig til å verdsette selskapet til og med høyere enn det vi og de største konsulentselskapene ligger inne med, sier Omdal.

- Helge Lund har sagt at det spørsmålet han oftest får av amerikanske investorer er hvorfor han ikke splitter opp selskapet og selger delene, sier Omdal.

De billigste fatene får du på Wall Street
Selv om det er lite sannsynlig, er ikke analytikerne overrasket over at Statoil selger andeler nå.

- Selskapet signaliserte på kapitalmarkedsdag i juni at det kan komme flere transaksjoner som vi så med Wintershall og Centrica, sier Trond Omdal, oljeanalytiker i Arctic Securities.

Statoil følger en internasjonal trend der store selskaper selger andeler, og ofrer produksjonsvekst til fordel for å realisere verdier.

- Det er en rekordhøy rabatt på oljeaksjer. Det har lenge vært et uttrykk at ”de billigste fatene får du på Wall Street”, sier Omdal.

Forkl#229en mener han ligger i selskapenes problemer med vekst og produksjon, og dertil investeringsbehov kombinert med de store diskusjonene om nye olje- og gasskilder, nedgang i etterspørselen på grunn av nye energikilder og klima.

- I tillegg at dette er utbytteaksjer der investorerne gir blaffen i langsiktigheten og bare ser på de par neste årenes inntjening og utbytte.

Statoil-aksjen STL stiger 0,86 prosent til 129,70 kroner mandag og bidrar til å løfte Oslo Børs, der hovedindeksen er opp 0,16 prosent sålangt.

Les også:

<b>Statoil inngår salgsavtale til 119 milliarder kroner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.